Главна / Вести / Косово и Метохија / Газиводе испоручују воду, прекид би значио хуманитарну катастрофу

Газиводе испоручују воду, прекид би значио хуманитарну катастрофу

Једна од виталних тачака за живот на Косову и Метохији је хидроцентрала Газиводе у општини Зубин Поток. Скоро 20 дана је прошло од када је Приштина подигла таксу, најављују се нове мере, али хидроцентрала наставља да редовно снабдева, како Северну Митровицу, тако и градове јужно од Ибра.

Хидроцентрала Газиводе редовно испоручује планирану електричну енергију северном делу Косова и Метохије преко трафостанице Валач, исте количине воде као и пре такси из приштинских институција се испоручују и свим градовима на Космету, и Термоелектрани “Обилић”

Без Газивода нема уредног снабдевања не само северног дела Косова, већ и свих градова и општина јужно од Ибра – Приштине, Вучитрна, Глоговца и општина које се наслањају на тзв. косовску долину.

Директор Јавног предузећа за водоснабдевање и производњу и дистрибуцију електричне енергије “Ибар” Срђан Вуловић рекао је да се свашта дешавало протеклих 19 година, од рата, барикада, киднаповања, али да никада није било прекида испоруке воде ка југу покрајине.

“Обустава воде ка југу покрајине би направила праву хуманитарну катастрофу. Читаво Косово би остало без електричне енергије, а 600.000 до 700.000 становника би остало без пијаће воде. Из тих разлога исте количине воде иду према Приштини као и пре увођњља ових драконских такси”, рекао је Вуловић за РТС.

Пре нешто више од месец дана Европско удружење електромрежа ЕНТСО-Е је одбило захтев Приштине да преузме од Србије електромрежу, тј. дистрибуцију струје на северу Космета.

“То нама значи много. Бриселским споразумом српска страна добила је да формира два предузећа, једно за дистрибуцију, а друго за трговину електричном енергијом. Да је КОСТ постао чланица Агенције имали би правни основ да заузму трафостаницу Валач, тиме би могли да управљају енергетским системом на северу, а то значи да би могли тиме да направе још једну хуманитарну катастрофу. Пре свега мислим на то јер 40 одсто електричне енергије се добија са Газивода, а 60 одсто далеководом из Новог Пазара. Када би заузели Валач могли би да прекину снабдевање севера Космета из централне Србије, и да обуставе рад ХЕ Газводе”, објаснио је Вуловић.

Извор: РТС

Check Also

Aпостолова: Била ми jе част да представљам EУ у Приштини

Шефица канцелариjе EУ у Приштини Наталиjа Aпостолова, коjа краjем месеца завршава своj четворогодишњи мандат, поруцила …