Главна / Вести / Косово и Метохија / Транзиција Косовских безбедносних снага пред посланицима

Транзиција Косовских безбедносних снага пред посланицима

И поред бројних оштрих критика посебно из Србије и Русије, али с друге стране и важне подршке Сједињених америчких држава (САД), косовски премијер Рамуш Харадинај је изјавио да је Косово спремно да има своју војску, а да је следећи корак аплицирање у НАТО.

  1. децембра пред посланицима скупштине Косова наћи ће за гласање Нацрт закона за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова. Премијер Косова Рамуш Харадинај је саопштио да ће након гласања, организовати и свечани пријем у Министарству одбране (које ће бити наследница Министарства косовских безбедносних снага), те да ће осим представника политичких партија и званичника скупштине, бити позване и породице палих бораца или високих политичких личности.

Средином октобра, посланици су у првом читању усвојили пакет од три закона: Закон о Министарству одбране Косова, Закон о безбедносним снагама и Закон о служењу у безбедносним снагама, а након другог читања, предстојећег петка, у чему ће учествовати и посланици опозиције, биће завршен и формално правни процес трансформације досадашњих Косовских безбедносних снага у војску Косова.

Косовски експерти за безбедност, наводе да ће војска Косова носити стари назив, Косовске безбедносне снаге, док не буде промењен Устав Косова. За промену Устава потребно је и две трећине гласова посланика Српске листе, који не пристају на то. Листа Српска неколико последњих месеци није део ни владајуће коалициије, а неће учествовати ни на седници 14. децембра, када се буде гласало за овај пакет Закона.

„Српска листа најоштрије осуђује овакво деловање, и наглашавамо да наши посланици никада неће подржати формирање некаквих војних формација. Истовремено захтевамо од међународне заједнице да најоштрије реагује, или да се јавно изјасни како није способна да одржи мир и ред на овим просторима,” наводи се у саопштењу Српске листе.

На најаву косовских званичника да ће Косово добити војску Косова 14. децембра, реаговао је и Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, изјављујући да се процес трансформације Косовских безбедносних снага у војску Косова води у “веома неприкладном тренутку и без поштовања процедура”.

“То превазилази бројне савете званичника НАТО-а, и може да има озбиљне последице по будућу интеграцију Косова у евроатлантске процесе”, рекао је Столтенберг.

Столтенберг је, такође, рекао да ако се то ипак деси да ће “НАТО размотрити његово ангажовање на Косову”, И да ће то одлучити Савет Северноатланске Алијансе, као највиши орган НАТО-а.

У свом реаговању на ову изјаву, заменик министра Косовских безбедносних снага Бурим Рамадани, је казао да је трансформација ових снага у Војску у складу са заједничким ангажовањима Косова са државама чланицама НАТО-а и Централним седиштем НАТО-а, али и да разуме недостатак консензуса унутар НАТО-а и противљење држава које нису признале независност Косова.

“На жалост нисмо имали директан приступ главним градовима неколико таквих држава, како би објаснили процес и планове Косова”, изјавио је Рамадани.

Он је такође истакао да Косово стреми да постане чланица НАТО-а и допринесе безбедности и стабилности у региону, односно да заједно са војскама држава чланица допринесе миру сигурности и стабилности у разним регионима света.

“Трансформација Косовских безбедносних снага је легитиман и градуалан процес. Након усвајања закона, Косовске безбедносне снаге ће имати десетогодишњу трасформацију за испуњавање пуних операционалних капацитета”, изјавио је поред осталог Рамадани.

На одређивање датума за гласање у скупштини за пакет закона о војски Косова, реаговало је и Министарство спољних послова Русије. У саопштењу се наводи да ће “такав корак бити директно и очигледно кршење Резолуције Савета безбедности ОУН 1244, која је једини међународни легални документ у вези разрешења косовског питања”.

“Акција косовских власти да формирају сопствену војску (кршећи и њихов Устав), може да доведе до најозбиљнијих последица не само на подручју са српским становништвом, већ и за безбедност целог Балкана”, наводи се поред осталог у овом саопштењу.

Председник Србије Александар Вучић је истакао да Косово жели да формира војску у супротности са Уставом и да је то неодговорни потез званичне Приштине, која доноси велику опасност на Балкану.

“Што се тиче стварања војске, ја ћу разговарати са званичницима Русије и Кине, како би смо размотрили могућност да се одржи седница Савета безбедности о овом питању”, рекао је Вучић.

Премијерка Србије Ана Брнабић је изнела наду да “Србија неће морати да употреби своју војску”.

“Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али то је у овом тренутку једна од опција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове олује, иако Еди Рама (председник Албаније) на њих позива”, изјавила је Ана Брнабић.

На критике српских званичника реаговао је заменик премијера Енвер Хоџај, који је на свом твитер налогу истакао да Косово, као будућа чланица НАТО-а гарантује мир и стабилност.

“Србија наставља са својом агресивном пропагандом, путем медија које контролише, како би створила панику. Ове претње су намерне, како би се дестабилизовао Западни Балкан”, истакао је поред осталог Хоџај .

Премијер Рамуш Харадинај је кратко изјавио да војска Косова није намењена северу Косова, него за помоћ у мировним мисијама, попут Авганистана и Ирака и да је одлука о њеном оснивању донета у консултацији са стратешким партнерима, пре свега САД.

Најјачу подршку заокруживању правног оквира за основање војске Косова дао је управо новоименовани амерички амбасадор на Косову Филип Коснет (Пхиллип Коснетт). Он је у интервјуу  Радиотелевизији Косово (РТК) изјавио да је еволуција Косовских безбедносних снага у оружане снаге позитиван и више него природан корак за Косово као суверену и независну државу, која би имала способност да се брани.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да уопште није срећан оваквом изјавом америчког амбасадора, али да то није ништа ново.

“Они имају и савезнике у Европи. Зато треба да се оријентишемо на фабрике и привреду. Америку да победимо војно, не будимо смешни”, изјавио је Вучић.

Иначе, на састанку министара иностраних послова НАТО-а који је одржан пре неколико дана, на којем се раправљало и о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску Косова, представник САД је истакао да Косово има право да има војску и да треба да је формира градуално, транспарентно и са ограниченим територијалним мандатом. Подршку за стварање војске дао је и немачки представник, наводећи да у војсци треба да буду и припадници српске заједнице, да се процес координира са савезницима и у складу са поштовањем Устава. Против оснивања војске изјаснили су представници земаља које нису признале Косово.

И представници држава региона, Црна Гора и Хрватска подржале су оснивање војске Косова, као и Словенија која је поменула важност поштовања Устава.

Иначе, будућа војска Косова ће бројати укупно 8 хиљада припадника, од којих ће 5 хиљада бити активних, а три хиљаде у резерви. Биће опремљена војном опремом одбрамбеног карактера. Основаће се и министарство одбране, а трансформација ће трајати 10 година и одвијаће се у три фазе. У складу са међународним обавезама, будућа војска Косова ће учествовати у мировним операцијама.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Aпостолова: Била ми jе част да представљам EУ у Приштини

Шефица канцелариjе EУ у Приштини Наталиjа Aпостолова, коjа краjем месеца завршава своj четворогодишњи мандат, поруцила …