Главна / Вести / Косово и Метохија / Студенти у Косовској Митровици наставили мирне протесте
Hisilicon Balong

Студенти у Косовској Митровици наставили мирне протесте

 

У Косовској Митровици настављени су мирни протести српских студената приштинског Универзитета. Студенти су перформансом  још   једном на миран и демократски начин послали јасну поруку међународној заједници о кршењу права Срба на КиМ, и то на дан када се обележава Међународни дан људских права. Студентима су се у протестној шетњи придружили и представнице Српске листе и грађани.

Студенти су још једном упутили поруку Европи и свету указујући на ситуацију у којој се налазе после увођења незаконитих мера Приштине.

На дан када се, кажу, обележава Међународни дан људских права, они питају где су њихова права и да ли се Повеља о њима односи на све становнике света осим на грађане северног дела Косова и Метохије.

“Окупили смо се данас овде да као студенти, поводом Светског дана људских права, упитамо међународну заједницу да ли људска права важе за Србе на КиМ”, рекао је студент проректор Немања Бишевац.

Бишевац је прочитао неколико чланова из Опште декларације о људским правима, Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода и Повеље ЕУ о основним правима.

“У вези са чланом 26 Опште декларације о људским правима, да свако  има право на образовање, могу да кажем да су наши студенти, заједно са ученицима основних и средњих школа на КиМ изузетно угрожени и погођени овим неразумним таксама и одлукама Приштине”, истакао  је Бишевац.

Студенти су указали и на амбијент у коме уче и живе – уместо да се посвете школовању морају да учествују и на оваквим простестима и да указују на права која су им од пре две недеље угрожена.

Кажу да ће са перформансима све док Приштина не укине своје намете од сто одсто.

Извор: ТВ Мост

 

Check Also

Aпостолова: Била ми jе част да представљам EУ у Приштини

Шефица канцелариjе EУ у Приштини Наталиjа Aпостолова, коjа краjем месеца завршава своj четворогодишњи мандат, поруцила …