Главна / Вести / Косово и Метохија / 17 Децембра: Свечана академија “КиМ у великом рату 1914-1918 године”

17 Децембра: Свечана академија “КиМ у великом рату 1914-1918 године”

17 Децембра у 12 часова у Дому културе Грачаница, одржаће се свечана академија под називом „Косово и Метохија у великом рату  1914-1918 године“, рекао је гостујући у јутарњем програму, представник Дома Културе у Грачаници Александар Гуџић.

Гуџић је истакао да се по први пут у Грачаници одржава свечана академија, а повод ове академије је стогодишњица од ослобођења Косова и Метохије у великом рату.

„Сама академија је тако конципирана, да обухвати најважније догађаје из великог рата на Косову и Метохији. Академија овакве врсте одржава се први пут, док смо поршле године имали  једну изложбу фотографија, поводом дана примирја“,казао је Гуџић.

Гуџић је истакао да ће у основи саме академије, учествовати глумци Народног Позоришта и глумци српског Позоришта из Гњилана, док је за музички део задужен „Ансамбл венац“ ,чланови хора „Симонида“ и хора музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Лапљег Села.

„Сви они који буду дошли и погледали академију, имаће прилику да се упознају и да сазнају неке мање познате ствари. Исто тако, глумци Народног приштинског позоришта припремили су један  сценски наступ-Генерала на чувеној седници у Пећи из почетка децембра 1915 године када Степа Степановић, Живојин Мишић, Михајло Живковић и Павле Јуришић расправљају у Пећи  да ли да се повлаче преко Албаније или да крену на Крф.Поред тога, биће ту још много занимљивих ствари“, рекао је Гуџић.

 

Check Also

Дрецун: Не треба Лајчак да доноси нон-пејпер, нема признања

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да специјалном изасланику ЕУ за …