Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Пуцањ у мир, позив Србима на суздржаност

Ракић: Пуцањ у мир, позив Србима на суздржаност

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је на конференцији за новинаре да је одлуком Приштине о трансформацији КБС у војску нападнут мир на Космету и да је најгрубље погажена резолуција УН 1244 којом се предвиђа да је једина оружана формација на КиМ Кфор. Спрски посланици обратиће се уставном суду.

“У име Кризног штаба локалне самоуправе све четири општине на северу, позивам Србе на суздржаност, без обзира где живе, да не наседају на провокације, јер ће их бити”, рекао је Ракић.

 “Нисмо сами у овоме, држава Србија је уз све нас и председник Вучић је више пута поновио да неће дозволити никакве нападе на српски живаљ”, рекао је Ракић.

Послао је поруку Приштини и међународној заједници да Срби неће наседати на провокације али да ће се борити за мир.

“Ми нисмо уплашени и остаћемо овде”, поручио је Ракић.

Истиче да је одлука Приштине неприхватљива и да је Срби апсолутно одбацују.

“Поручујемо да то за нас нема никакву снагу и да те тзв. снаге немају шта да траже у српским срединама а нарочито не на простору севера КиМ”, рекао је Горан Ракић подсећајући да према резолуцији Ун али и бриселском споразуму, никакве снаге не могу на север без сагласности политичких представника Срба.

Истиче да је данашња одлука показала да Приштина не жели мир и да данашња одлука представља пуцањ у мир.

“Уколико дође до било каквих претњи, поручујем да ћемо бити испред свог голоруког народа и бранићемо наше право на живот”, рекао је Ракић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић најавио је да ће се српски посланици обратити уставном суду и да ће тражити да се заштити положај српског народа.

Напомиње да је циљ Срба да се одржи мир.

Извор:  РТС

Check Also

Oд проглашења пандемије у Пасјану рођено шест здравих беба

Од када је 11.марта Светска здравствена организација прогласила пандемију коронавируса, у породилишту у Пасјану рођено …