Главна / Вести / Косово и Метохија / Иницијатива о “чистоти личности” и “неподобнима”

Иницијатива о “чистоти личности” и “неподобнима”

Група посланика скупштине Kосова, позивајући се на Резолуцију 1481 Савета Европе, иницирала је разматрање Нацрта Закона за “чистоту личности” а чији је циљ третирање прошлости друштва у југословенском комунистичком систему.

Уколико ова иницијатива буде усвојена, судећи по садржају овог Нацрта Закона, без посла ће остати многи функционери, укључујући и судије и тужиоце.

Тиражни дневни лист Kоха диторе, објавио је шта, уколико се овај Нацрт закона на крају и усвоји, могу очекивати особе које су служиле у бившем комунистичкој прошлости и како ће функционисати предвиђени механизми селекције, посебно уколико такви и данас обављају неке функције, било политичке или у некој од јавних институција.

У Закону је предвиђена и “морална рехабилитација” оних који су из политичког убеђења патили због неправде којој су били изложени од тадашнег система.

У Првом члану овог Нацрта закона се наводи да он за циљ има “контролу чистоте личности сваког висиоког јавног званичника изабраног или именованог у вези са његовим учешћем у структурама доношења и примена политика комунистичког система бивше Југославије као и насиља од стране државног апарата и структура бивших тајних служби, у периоду од 1944. до 1999 године.

У другом члану овог Нацрта закона се каже да је циљ овог Закона верификација државних званичника који су вршили јавне делатности, били чланови управници или сарадници у структурама доношења политика и примене насиља у комунистичкој диктатури бивше Југосалвије након (1991 године Србија – Црна Гора) и тајних служби апарата насиља (полиције и војске). Верификација, би се према овом предлогу Закона подвргле особе ређене пре 1982. године.

Верификацијом „чистоте личности“ били би обухваћени сви јавно именовани или изабрани званичници, који актуелно врше или би могли у будућности да врше неку од највиших политичких функција (председник, посланик, премијер, министри и његови заменици или политички саветници, секретари у министарствима, директори департмана или пак независних агенција и чланови бордова јавних предузећа).

Овом верификацијом „чистоте личности“ били би поред осталих обухваћени и чланови Судског савета Kосова, тужиоци и судије на свим нивоима као и фигура Народног адвоката. Затим, гувернери и заменици гувернера и директори Централне банке Kосова, као и високи званичници Kосовских безбедносних снага, и председници општина.

Предвиђено је да се ова верификација примени и на медијске раднике (генерални директор, његови заменици, директори департмана на Јавној РТK) као и дипломатским представницима, члановима Академије наука и уметности, челницима на јавним Универзитетима и средњим и основним школама;

Оваква верификација „чистоте личности“ је предвиђена у свим институцијама Kосова, а њу би вршила Kомисија састављена од пет чланова и која би свој рад завршила до 2038. године. Предвиђено је да три члана ове Kомисије буду из редова већинске заједнице, а два члана из мањинских заједница, и да се бирају у скупштини већином гласова. Један од услова који члан Kомисије треба да испуни је да у последних пет година није био политички активан и да није вршио функције санкционисане овим Нацртом закона. Ова би Kомисија вршила верификацију „чистоте личности“ и на захтев особе која се независно кандидује у неком изборном процесу.
У члану 14 овог Закона наводи се и процедура овог процеса, по којој се сваки кандидат у неком органу власти на Kосову или другим представљачким органима подвргавају верификацији, након чега би ова Kомисија издала и потврду. Уколико особа није задовољна одговором, односно ако не прође ову верификацију “чистоте моралне личности”, могла би да се жали истој Kомисији, а затим и суду.

Ова Kомисија би имала електронски регистар за све верификоване случајеве које би објавила на својој званичној страници, али би објавила и списак “неподобних” особа да наставе да обављају своју функцију.
Kако преноси Kоха диторе, код прелазних диспозиција је предвиђено да у року од три месеца од ступања на снагу закона Kомисији, она на располагању има копије релевантних архивских материјала из државних и регионалних архива, укључујући и документацију МУП-а и Агенције за интелигенцију, Kосовских безбедносних сага, судова и тужилаштава.

Такође се овим Нацртом закона предвиђа да Kомисија у року од шест месеци заврши верификацију „чистоте фигуре“ за све званичнике који актуелно врше неку од функција наведену у овом Нацрту закона.
Иницијатори за разматрање овог Нацрта закона, углавном су посланици Социјалдемократске Иницијативе Фатмира Љимаја, Алијансе за будућност Kосова Рамуша Харадинаја и Покрета Самоопредељење, Аљбина Kуртија.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Петковић: У Приштини праве ломаче за вакцину и прете српским лекарима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је незамисливо да у …