Главна / Вести / Косово и Метохија / Руски МИП оштро осуђује формирање косовске Војске

Руски МИП оштро осуђује формирање косовске Војске

Руско Министарство спољних послова саопштило је да одлука Приштине да трансформише КБС у косовску војску представља корак којим се озбиљно крши Резолуција 1244 Савета безбедности и има за циљ погоршање ситуације на Балкану и стварање ризика од обнављања оружаног сукоба у том региону.

“Реторика низа политичара из САД и Европске уније, високих генерала НАТО-а, који покушавају да убеде себе и околину да одлука Приштине не мења суштину Косовских снага безбедности изазива чуђење”, наводи се у саопштењу.

Руски МИП указује да је реч о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, а главна ствар је промена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране.

“Уз подршку САД и низа земаља НАТО-а већ се води појачана припрема косовско-албанске војске, повећава се испорука оружја и технике Косоварима”, навело је Министарство иностраних послова Русије.

У саопштењу се истиче да западне престонице и Брисел игноришу конструктивну и одговорну политику Београда, усмерену на тражење компромиса, смањење напетости.

Српско руководство се, пре свега, суздржало од усвајања мера којима би се одговорило на то што је Приштина у новембру увела стопроцентне царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине, која је практично усмерена на стварање катастрофалних услова за косовске Србе и настављање етничког чишћења неалбанског становништва.

“Констатујемо да косовски ‘премијер’ Рамуш Харадинај, који по налогу САД води политику заоштравања кризе, систематски претећи да ће насиље и рат на Балкану бити обновљени, представља оличење неодрживости западне пропагандне концепције која активно намеће стварање косовске ‘државности‘. Косово очигледно све више постаје тачка нестабилности, извор конфликтног потенцијала у региону. Посредничка улога Европске уније у дијалогу Београда и Приштине је пропала”, нагласило је Министарство.

У саопштењу се, такође, истиче да међународне снаге на Косову, пре свега Унмик и Кфор, у складу с одобреним мандатима, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН, имају обавезу да хитно учине све што могу да би се извршила демилитаризација и да би се расформирале све оружане косовско-албанске формације.

Извор: РТС

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …