Главна / Вести / Косово и Метохија / “Амбасадори при УН у Резолуцији 1244 виде шта не постоји”

“Амбасадори при УН у Резолуцији 1244 виде шта не постоји”

Говор председника Србије Александра Вучића у Савету безбедности је био аргументован, али то није интересовало амбасадоре, сматра уредница Спутњика Љубинка Милинчић. Каже да они у Резолуцији 1244 виде и оно што тамо не пише.

Главна уредница Спутњика у Србији Љубинка Милинчић сматра да је писмо Доналда Трампа Хашиму Тачију показало шта је циљ САД.

“Видели смо слику из УН када Тачи говори нетачне податке веома сигунро, видели смо коју снагу осећа, а коју нема као председник непостојеће државе. Све време знамо ко га подржава”, рекла је Љубинка Милинчић.

Милинчићева сматра да то што се спомиње “постизање споразума који би балансирано одразио интересе Косова и Србије” представља “замазивање очију”. “Никада не треба у ћошак сатерати противника, ствара се илузуја да смо се нешто договорили”, рекла је уредница Спутњика.

После седнице Савета безбедности јасно је колико је тешка позиција Србије. То се види и на примеру амбасадорке Уједињеног Краљевства која је рекла да у Резолуцији 1244 нема препрека за стварање војске Косова.

“Урадили смо максимално што смо могли, рекли шта је требало, Вучићев говор је био аргументован, са свим оним што треба да се изнесе, али то их није интересовало. Дошли су са готовим говорима – ‘немојте да правите ексцесе’, ‘дијалог је једино решење’. Али у Резолуцији 1244 виде шта не постоји. Тамо пише да је једина војска војска међународних снага”, указала је уредница Спутњика.

Иако се показало да дијалог уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини није успео, Милинчићева не очекује да ће се питање Космета да вратити у УН.

“У УН је ситуација другачија, не може се тек тако донети одлука. Бојим се да САД неће дозволити да руски или кинески вето спречи њихову одлуку. У УН се доноси коначна одлука, али јурисдикцију да прихвате, то тешко”, рекла је Милинчићева.

Извор: РТС

Check Also

Лајчак: Дијалог враћен на прави пут после 20 месеци

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак након видео-састанка са председником Србије …