Главна / Вести / Косово и Метохија / Месец дана приштинских такси – какви су ефекти?

Месец дана приштинских такси – какви су ефекти?

Данас је тачно месец дана од када је Приштина подигла таксе на српску робу на 100 одсто. Нема помака у решавању кризе, али има штете по српске компаније.

Срби на Косову и Метохији кажу да су оперзни и да их искуство учи да ситуација може бити и гора, јавља дописник РТС-а.

Очекују да ће косовска влада повући одлуку о такси. Дотле, у мањим продавницама без магацинског простора приметна је несташица српских производа. У већим трговинама још трају залихе српске робе али су и оне на измаку.

Несташице се израженије у срединама јужно од Ибра а у северном делу Косовске Митровице и другим срединама на северу трговци се довијају и не дозвољавају нестанак намирница.

Хлеб је поскупео у свим срединам јућно од Ибра. Скочила је цена пшенице и брашна. Занимљиво је да албански пекати траже субвенцције од косовске владе јер ће у супротном орати драстично да повећају цене хлеба и производа од брашна. Албански медији јављају да су поскупели кромпир и лук.

У прве четири седмице након што је косовска влада увела таксе од 100 одсто за српске и производе из Босне и Херцеговине, према подацима царинске службе, оцарињена су 174 камиона а 145 их је са робом из централне Србије, 29 из Босне и Херцеговине.

Ради се углавном о сировинама за домаће произвођаче. Увозници су платили таксу од 100 одсто и то према подацима царине, у износу од више од 290 хиљада евра – 250 хиљада евра на сировине из централне Србије и 41 хиљаду евра за сировине из Босне и Херцеговине.

Царина саопштава да је у истом периоду прошле године из централне Србије и Босне на Косово ушло близу три хиљаде камиона, са разним производима у вредности од 35 милиона евра.

То укључује и производе из централне Србије и БиХ, али и производе међународних брендова.

Представници заједнице произвођача на Косову кажу да је такса за српске и производе из БиХ дала своје ефекте укупној економији Косова. Један од ефеката, према њима, је повећање домаће производње.

Кажу да су косовска предузећа у грађевинској индустрији повећала продају својих производа за 40 одсто, док у прехрамбеној индустрији тај проценат износи 25 одсто. У транспорту, трговини и услугама бележи се раст од пет процената. У другим делатностима тај раст је 10 одсто.

Извор: РТС

Check Also

Срђан Поповић потписао меморандум са УСАИД-ом о почетку програма легализације

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је данас са представницима УСАИД-а и „Chemonics internacional inc.“ …