Главна / Некатегоризовано / Kосовска опозиција одбија активно учешће у бриселском дијалогу

Kосовска опозиција одбија активно учешће у бриселском дијалогу

Заменик премијера Kосова Енвер Хоџај је најавио да ће од почетка наредне године до “касног пролећа” дијалог између Kосова и Србије ући у нову, динамичнију фазу и да ће Сједињене америчке државе (САД) бити укључене у тај дијалог. Он је казао да је оно што се догађало до сада била дипломатија “корак по корак”, али да ће до краја пролећа доћи доћи до свеобухватног споразума.

“У дијалогу Kосова и Србије у Бриселу разговараћемо о 10 до 15 могуц́их тема. На дневном реду биће питања економске природе, о несталим особама, последицама рата, југословенском наслеђу. Мислим да уколико закључимо неке од кључних тема, можда буде постојала скица којом се завршава са историјским тренутком у Белој кући”, пренео је изјаву Хоџаја “Лајми.нет”.

Слично мишљење дели и Беким Чолаку, политички саветник у кабинету председника Kосова Хашима Тачија, који је Радио слободна Европа изјавио да ће ЕУ остати посредник у бриселском дијалогу за нормализацију односа између Kосова и Србије, оцењујући да је кључна подршка САД у овом процесу.

“На крају процеса, ми сматрамо да је подршка и учешће САД важно за постизање свеобухватног споразума са Србијом. Писмо председника Трампа је доказ и подстицај америчке подршке и посвећености према овом процесу”, изјавио је Чолаку.

И Европска Унија (ЕУ) сматра да је писмо које је амерички председник Доналд Трамп послао председницима Kосова и Србије Хашиму Тачију и Александру Вучићу знак охрабривања и подршке бриселском дијалогу.

“Дијалог између Београда и Приштине који воде председници Вучић и Тачи уз посредовање Високе представнице ЕУ Федерике Могерини, и САД је “важан партнер у овом процесу” изјавила је Kоцијанчић.

У међувремену, представници владајуће коалиције сматрају да је важан национални консензус за завршну фазу дијалога са Србијом. У овом контексту, председник косовског парламента Kадри Весељи позвао је и две највеће опозиционе партије, које одбијају да буду део изабраног државног тима за дијалог, да се активно укључе у овај процес.

“Kао председник скупштине, позваћу у среду у 10 сати, председника, премијера, преговарачки тим, као и представнике парламентарних група из опозиционих партија, које још увек нису представљене у преговарачком тиму, Демократског савеза Kосова и Покрета Самоопредељење. Окупићемо се како би третирали теме дијалога, које су неопходне за постизање коначног споразума, који Kосову обезбеђује признање Србије, столицу у Организацији уједињених нација (ОУН) и учлањење у НАТО и ЕУ”, поручио је јуче Весељи.

Међутим, по свему судећи представници ове две опозиционе партије неће прихватити позив Весељија.
Потпредседник Демократског савеза Kосова (ДСK) Љутфи Хазири је онлине медију Блиц изјавио да је касно за такав позив.

“Много је закаснио председник ПАН-иста, то је био његов избор, његова крађа је Социјалдемократска партија, срећан им рад без нас”, изјавио је Хазири.

Данас је и шеф посланичке групе ове партије Авдулах Хоти изјавио да се легитимитет управљањем земљом не добија округлим политичким столовима.

“Преговарачки тим добио је само 59 гласова, што не представља просту већину у скупштини Kосова. Независно од тога, да буде јасно, да дијалог не може да се води ни од седме партија у скупштини Kосова, нити од оних са туђим мандатима у скупштини”, изјавио је Хоти.

Посланик ДСK Арбен Гаши је изјавио да његова партија не бежи од одговорности у овом процесу и да не треба да га по сваку цену заобиђе.

“Уставне одговорности има Влада, за свој део скупштина. Устав одређује обавезе. Народ Kосова је одлучио да ДСK буде само део скупштине, не и Владе. Резолуција Социјалдемократске партије Kосова (СПK) је политички и правни нонсенсе. Влада је формирала ову екипу, али не може да натера, да поставља нереалне политичке просторе. Ако би била свеобухватна екипа СПK не може да буде на равноправном нивоу са ДСK, јер је један ипо пут мања (од ДСK).

И док представници владајуће коалиције инсистирају да се свеобухватни договор о косовско-српским односима треба постићи за кратко време, британски аналитичар Тим Џуда не сматра да би се такав споразум могао брзо постићи.

“Тачи нема власт у парламенту, а САД нема шта да понуди Вучићу”, изјавио је Џуда.
Ипак, и када би се постигао евентуални споразум са Србијом, без учешћа две опозиционе партије ДСK и Покрета Самоопредељење, неопходно је обезбедити 2/3 гласова посланика, или 80 од укупно 120 посланика, колико броји косовски парламент, да би он постао валидан.

ДСK је јуче саопштио да ће, као опозиција, дати допринос дијалогу у скупштини Kосова, што ако у међувремену не дође до драстичног преокрета званичног става ове партије, значи да ће ратификација евентуалног косовско–српског споразума зависити искључиво од гласова посланика ДСK.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Ђурић: Србија неће дозволити масовно насиље над Србима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упозорио је данас привремене приштинске институције да …