Главна / Вести / Косово и Метохија / Позиција и опозиција не одустају од различитог приступа дијалогу

Позиција и опозиција не одустају од различитог приступа дијалогу

Председник косовског парламента Kадри Весељи позвао је данас представнике владајуће коалиције, председника и премијера Kосова и представнике опозиционих партија, Демократског савеза Kосова и Покрета Самоопредељење, како би разговарали о Нацрту свеобухватног споразума са Србијом. Представници опозиције, који су одбили позив Весељија, с друге стране, поднели су захтев за одржавање ванредне седнице скупштине, како би водили дебату о процесу дијалога.

Након сусрета који је сазвао Весељи, члан владиног тима за дијалог са Србијом, лидер Социјалдемократске партије Kосова Шпенд Ахмети, изјавио је да ће делегација 8. јануара отпутовати у Брисел и истакао да на данашњем састанку није постигнута пуна сагласност, коментаришући да се тако нешто и није очекивало у првом сусрету.

На питање новинара да ли ће у дијалогу са Србијом пристати на разговоре о територији Kосова, Ахмети је истакао да државна делегација има Резолуцију којом се одређује њен мандат и да постоји Устав Kосова.

“Уколико говоримо о разним идејама размене и таквим стварима, ми имамо Устав као путоказ. Делегација нема мандат ни да промени Устав, нити да ради такве ствари. Све ћемо ово усагласити, кажем још једном – пуна транспарентност према свим ставовима и захтевима који нам дођу, али је наш мандат јасан”, изјавио је Ахмети.

Председник Kосова Хашим Тачи је новинарима изјавио да само уједињени и координирани могу да постигну успех и да је након писма Доналда Трампа око дијалога са Србијом, све другачије.

“Европска Унија (ЕУ) и регион су другачији након писма Доналда Трампа, који је затражио да преузмемо одговорност за дијалог. Где је Америка ту је и одлука о дијалогу. Наставићемо да будемо фокусирани на наше циљеве. Преговарачка екипа ће урадити свој посао, ја као председник нудим помоћ. Свака идеја и сугестија је добродошла, како би дијалог био комплетан. Свет не чека нас, и ми нећемо разочарати”, изјавио је Тачи.

Председник парламента Kадри Весељи је изјавио и да ће се сутра, владин преговарачки тим састати са амбасадорима земаља KВИНТА-е и представницом Уреда ЕУ на Kосову.

“То је процес слободе и суверенитета, процес територија наше независне државе, процес признања од Србије и обезбеђивање наше столице у Организацији уједињених нација (ОУН),” изјавио је Весељи.

С друге стране, председништво скупштине је заказало за данас ванредну седницу скупштине Kосова, на захтев посланика две највеће опозиционе партије. Међутим, ова седница није одржана јер се у скупштинској сали нису појавили посланици владајуће коалиције, нити председавајући скупштине. Након сат ипо времена, шефови посланичких група Демократског савеза Kосова и Покрета Самоопредељење, Авдулах Хоти и Глаук Kоњуфца новинарима су изјавили да се ради о неодговорном понашању посланика владајуће коалиције.

“Оцењујемо да је велика неодговорност начин на који се управља скупштином Kосова, не омогућавајући да се нормалним поцедурама одвија рад скупштине и промовише демократија и мишљење посланика”, изјавио је Хоти.

Глаук Kоњуфца је сигуран да су посланицима владајуће коалиције, њихови шефови наредили да не присуствују скупштинској седници на којој је требало да се разговара о процесу дијалога са Србијом.

“Овај споразум садржи бројне дефекте, почев од процедуралних до садржајних дефеката. Били смо веома заинтересовани да пред премијером отворимо ове теме, али већина примењује стратегију бојкота. Ово је противречно, имајући у виду њихов став да су за јачање улоге скупштине у дијалогу”, изјавио је Kоњуфца.

Опозиција одбија да буде део дијалога са Србијом, инсистирајући на одржавању превремених избора.

Јуче је лидер Демократског савеза Kосова Иса Мустафа позвао на јединство, истичући да “крило рата и мира” треба да буду заједно у дијалогу са Србијом.

“У овој је ситуацији мало важно ко је позиција, колико је важно да без позиције и без праве опозиције нема решавања питања од државног и националног интереса. У овим процесима не може нико да буде заобиђен, јер нема партије или човека који не воле Kосово и државу Kосово, али свако га воли на свој начин,” написао је свом Фацебоок профилу Иса Мустафа.

Део косовских медија је ову поруку Мустафе протумачио као промену става у односу на активно учешће у дијалогу са Србијом, међутим, он је појаснио став ДСK у наредној поруци путем ове друштвене мреже, истићући да се неће придруживати преговарачком тиму и да ће “интересе Kосова бранити као опозиција и партија која представља посебно историјско наслеђе”.

Уместо да се данас у скупштини Kосова води дебата о Нацрту свеобухватног споразума са Србијом, на захтев косовске опозиције, посланицима се обратио председник Kосова Хашим Тачи. Он је у свом говору, поред осталог, поменуо све своје активности ван земље и сусрете са разним иностраним делегацијама на Kосову током ове године. Његово обраћање бојкотовали су посланици опозиције.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

Check Also

Одржан састанак са руководством фудбалских клубова са централног Kосова

Данас је на Спортском комплексу “Драган Џајић”у Грачаници одржан састанак са руководством фудбалских клубова са …