Главна / Вести / Косово и Метохија / Признање “Културни образац” за Венац, Дом културе Грачаница и НП Приштина

Признање “Културни образац” за Венац, Дом културе Грачаница и НП Приштина

Национални ансамбл игара и песама Косова и Метохије “Венац”, Народно позориште Приштина и Дом културе Грачаница синоћ су награђени у Музеју Југословенске кинотеке у Београду  признањима„Културни образац“ , које је уручио министар Владан Вукосављевић лично.

Саопштење ансамбла народних песама и игара “Венац”преносимо:

Култура даје онај углед и ону моралну надмоћ која, такорећи, неосетно и не наилазећи на отпор, побеђује.

Ове речи Слободана Јовановића, правника, историчара, политичара, патриоте у непатриотском времену, деценијама заборављеног, прогнаног, осуђеног, па неосетно рехабилитованог, су мото новоустановљене награде Министарства културе и информисања Републике Србије „за посвећени рад на корист наше културе“ под опомињућим називом „Културни образац“. Поменутим признањем награђено је 10 установа културе и 22 појединца на свечаности у Музеју Југословенске кинотеке у Београду, 26. децембра 2018. године, а признања је уручио министар Владан Вукосављевић лично. „Културни образац“ додељиваће се од ове године као морални подстрек установама и појединцима за допринос развоју културе, опомињући да морамо чувати и унапређивати нашу културу стварајући обрасце по којима ће се наша култура и уметности прености на нова поколења.

Као први на списку добитника нашао се Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Приштине (са привременим седиштем у Грачаници). Симболично „Венац“ је у претходних неколико година, а пре свега у овој 2018. уз „моралну надмоћ“ скоро неприметно и „неосетно“ победио. Победио је своје проблеме, лоше услове, наслеђене навике. Победио је себе и почео да ствара „културни образац“ по коме један професионални ансамбл дела за своју државу  уз њену несебичну материјалну, али, доказало се овим признањем, и моралну помоћ. Слично као и Слободан Јовановић „Венац“ је после година заборава и прогонства рехабилитован овим чином.

„Културни образац“ је у име Ансамбла примила в.д. директора Снежана Јовановић, која је присуствовала церемонији са делом свог Уметничког савета, шефом уметничког сектора у Венцу Милошем Цилетом Митићем, етнокореологом Здравком Ранисављевићем и кореографом Радојицом Кузмановићем. Јовановићева и „Венац“ су добијањем овог признања, које се по први пут додељује, потврдили свој рад и са још већом одговорношћу и бременом улазе у 55. годину свог постојања и рада на Косову и Метохији. Круна „Венчевог“ рада у овој 2018. години свакако су Свечани концерт у Народном позоришту у Београду почетком децембра и признање „Културни образац“ на самом крају године као потврда успешног уметничког рада, али и целокупног функционисања као институције под окриљем Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

 

 

 

 

 

 

 

Уручивање награде “Културни образац”- Народно позориште Приштина.

 

Check Also

Хотијев саветник позвао Грчку да призна независност Косова

Саветник одлазећег косовског премијера за спољну политику Аљуш Гаши позвао је данас Грчку да призна …