Главна / Друштво / “ПРОУНС” и “КомНет” осуђују нападе на новинаре

“ПРОУНС” и “КомНет” осуђују нападе на новинаре

Удружење електронских медија „КомНет“ осуђује нападе на колеге новинаре који нису ни престали, већ градацијом ескалирају до мере да је након гостовања председника Србије Александра Вучића на телевизији „Студио Б“ директорки и главној и одговорној уредници Ивани Вучићевић речено да ће је „прогутати мрак“.

Схватили смо сви да су то људи без скрупула и било каквог кодекса понашања и да онима који не раде посао по њиховој мери упућују најбесрамније претње. Ако ће некога да „прогута мрак“ то је јасна и јавна претња, стога молимо надлежне органе да предузму све мере да заштите нашу колегиницу Ивану Вучићевић, а новинарским удружењима поручујемо да морају стати у одбрану новинара и новинарске професије.

Удружење електронских медија „КомНет“ сматра да претње упућене колегиници и главној и одговорној уредници „Студија Б“ Ивани Вучичевић представљају атак на њену личну безбедност што је недопустиво и захтевамо да они који данима прете женама и новинарима буду процесуирани у складу са законом наше државе.

ПРОУНС најоштрије осуђује застрашујуће претње упућене нашој колегеници, чланици Извршног одбора ПРОУНС-а, директорки и главној и одговорној уредници Студиа Б Ивани Вучићевић, којима јој се дословно поручује „да ће је прогутати мрак“.

“Претње су Ивани Вучићевић упућене непосредно после најаве да ће гост њене политичке емисије бити председник Србије Александар Вучић. До овог тренутка, нико се није огласио да осуди, одобри, да се зачуди или обрадује због овог чина, ашто је најтрагичније, ни еснафска удружења. Она иста удружења( НУНС, ХДНВ, Локал прес, Медијска коалиција) којима су пуна уста слободе информисања, слободе извештавања, заштите новинара – сада ћуте. Ћуте они увек када није реч о њиховим челним људима, на то смо већ добрано навикли. ћутали су они и уназад 20 година кад год је нападан неко ко није “њихов“. Знали су само да анализирају и истражују (обично парама добијеним из иностраних фондова), случајеве који су њих директно погађали. Знали су и да држе бесконачне конференције на којима су убеђивали и нас и њих, а нарочито оне од којих су добијали новац, да се напади дешавају само „независним“ професионалцима и да траже хитну заштиту од надлежних органа и за много бизарније нападе од овог. Па, шта је сад? Чија је Ивана Вучићевић? Ћуте и удружења чији су представници текстописци нове медијске стратегије, или седе у Тиму за координацију. Својим ћутањем дискфалификују себе за тај посао и тиме још једном доказују своју намеру да кроз медијску стратегију, медијску сцену Србије потчине само сопственим интересима”, наводи се у саопштењу.

ПРОУНС захтева од државних органа да свим новинарима у Србији омогуће да слободно извештавају, а да оне који вређају и прете, санкционишу. “Србија је слободна земља у којој је загарантована слобода говора”, наводи ПРОУНС.

 

Check Also

Поповић: Ускоро реконструкција зграда и станова у насељу Берген

У циљу реконструкције и стварања бољих услова у насељу Берген у селу Угљаре код Косова …