Главна / Вести / Косово и Метохија / У продилиштима у српским срединама на Косову рођено 930 беба

У продилиштима у српским срединама на Косову рођено 930 беба

Стопа наталитета у Косовском Поморављу знатно је порасла у односу на претходне године. Чак 38 беба више рођено је ове године у породилишту у Пасјану у односу на претходну. У Грачаници рођене 242 бебе, а у Косовској Митровици 547.

Од отварања породилишта 2015. године у Пасјану, бројка рођених беба је расла. Закључно са 31. децембром, српске мајке у Косовском Поморављу донеле су на свет 38 беба више у односу на 2017. годину. Ова година нам је донела 141 бебу у Поморављу.

“Ова бројка нам показује да се српске жене више не порађају по породилиштима у централној Србији и да је стопа наталитета порасла“, каже за РТВ Пулс главни медицински техничар у Здравственом центру Гњилане Сретен Трајковић.

Сузана Стошић из Партеша једна је од жена која се породила пре неколико дана. На свет је донела девојчицу, прво дете у породици Стошића.

“Ово ми је прво дете, све је прошло супер, услови су одлични”, каже Сузана.

И поред отежаних услова за живот, бела куга је непознаница српским породицама на Косову. Деца се рађају, а самим тим изнова се рађа и нада за бољу будућност преосталих Срба којих у Косовском Поморављу има око 30 хиљада. Стављање у функцију болнице у Пасјану корак је ка опстанку Срба у овом делу Косова и Метојије.

Поред порођаја, на гинеколошком одељењу се врше и комплексне операције из области гинекологије, а пацијенткиње долазе и из централне Србије.

“У овој години урађено је 116 операција из области гинекологије, од тога 54 царска реза”, каже прим. др Славко Крстић, гинеколог.

У здравственим установама на Косову поред породилишта у Пасјану, бебе се рађају и у породилиштима у Грачаници и Косовској Митровици. Тако је ове године у Грачаници рођено 242 бебе, што је за 24 мање у односу на претходну годину. У породилишту Клиничко-болничког центра у Северној Митровици 2018. године рођено је 547 беба, за 13 мање у односу на 2017.

Када све сакупимо 930 здравих и лепих беба рођено је у три породилишта на Косову и Метохији. Ова бројка може бити и већа јер се и даље неколицина жена порађа у оближњим градовима централне Србије.

Рођење деце широм Косова и Метохије јасан је показатељ да су Срби и поред нестабилне безбедносно-политичке ситуације истрајни да остану и опстану на овим просторима.

Извор: РТВ Пулс

 

Check Also

Марко Ђурић: Настављамо са дистрибуцијом помоћи широм Косова и Метохије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да је настављена дистрибуција помоћи …