Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Урадили смо много добрих ствари за Србију

Вучић: Урадили смо много добрих ствари за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за последњих шест година урађено много добрих, битних ствари за Србију, а да је посебно поносан на економске реформе.

Александар Вучић је нагласио да ту пре свега мисли на то да је Србија из минуса ушла у високи плус, да је из дефицита буџета ушла у суфицит, да се смањује јавни дуг на месечном нивоу, незапосленост смањена с 26 посто на 11,3 одсто, а плате и пензије расту.

 

“То смо успели захваљујући грађанима Србије, њиховој вери у тешке реформе, а не у лака, обично лажна обећања”, рекао је Вучић у новогодишњем интервјуу заЕspreso.rs.

Председник је подсетио да је Србија за то добила награде и најбоље оцене ММФ-а, Светске банке и кредитних агенција.

“Динар је од 2012. до 2018. године апсолутно стабилан, док је између 2008. и 2012. са 75 отишао на 117 динара за евро”, подсетио је Вучић.

Он је указао и на проблем Косова и Метохије као онај тежи с којим се суочава Србија.

“Тешко време и тешко бреме, пре свега што се тиче Косова и Метохије. Кад наследите проглашено независно Косово 2008. године, а против тога сте, кад наследите то да су вас извукли из УН и пребацили у ЕУ, кад наследите пресуду Међународног суда правде која је апсолутно неповољна по нас… е, онда су вам руке везане, а морате да останете у рингу, и то не три минута, него 12 рунди по три минута”, наводи председник.

Међутим, како истиче, оно на шта је поносан, то су глобалне реформе, то је доводење фабрика у удаљена, мала места.

“Дакле, од Лебана, које је поново поцело да живи, а где смо изгубили готово 18.000 људи за неких 30 година, преко Крупња, Владичиног Хана – ту смо покренули живот. Онда Ниш, па Врање”, навео је Вучић.

Он навео да се каснило реформи здравства, мада је оно највише напредовало, иако је могло још боље и много више.

“Имам глобалне бројеве: кад уложите 102 млилијарде у здравство, очекујете више. Поносам сам и на смедеревску железару, на Бор. То ће да спаси источну Србију… То је добра ствар, да људи живе ту, а не да иду у Швајцарску и Аустрију”, указује председник.

“До сада нисам чуо поруке које ти људи на протестима упућују”

На питање да упркос свему томе, има незадовољних грађана, који су сваке суботе на улицама, каже да су прошле и претпрошле године биле демонстрације по обиму и по интензитету веће и да није приметио никакав проблем.

Он каже и да сада није чуо поруке које ти људи на протестима упућују, већ да је само чуо “Вучићу, педеру”.

Поновио је и да неће да подлеже политичким притисцима, али да је спреман да ако буде толико људи као што кажу, па чак и много мање, да распише изборе.

“А шта ћете демократскије и лепше? А шта бисте? Да упадате, убијате и на силу узимате власт зато што вас народ неће и зато што на изборима не можете да добијете? Е па, то не може више”, поручио је Вучић.

На питање да ли би најављени протест за 15. јануар, дан пре доласка руског председника Владимира Путина у Београд могао да буде забрањен, каже да се то неће десити.

“Зашто да буде забрањен? Мислите због величине скупа? Што да буде забрањен?”, упитао је Вучић и додао да никада у Србији ништа није било забрањено и да сви слободно могу да шетају.

“Баш је то лепо, једни да се скупе 16. јануара, други 17. јануара, нека цвета демократија”, рекао је Вучић и подсетио да је 16. јануара убијен лидер косовске Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић.

Упитан да прокоментарише непрофесиомнално извештавање појединих медија о политици убијеног Оливера Ивановића, Вучић је истакао да медији треба да разграниче “да ли је неко неког убио или неко о неком мисли лоше или добро”, јер, како је казао, то једно с другим нема никакве везе.

Он додаје и да нема шта да прича о начину извештванаја, али да мисли да нико не треба да држи придике ником, додајући да је новинарка Студија Б Барбара Животић нападнута зато што је рекла да је на протесту “далеко мало људи”, него што је то тврдила опозиција.

“Да ли ви разумете да причате да вас неко броји? Нико вас не броји, осим што сами лажете себе и цео свет баш о броју. Пошто о порукама не можете да говорите, јер политике иза Ђиласа и Јеремића нема. Каква је политика? Да је ”Вучић издајник”, како је рекао Јеремић или оно што је Ђилас рекао да имам више пара од његових 500 милиона? Једино чиме се баве су бројеви. По 10-20 пута увеличавају број присутних. Како ћете малу Барбару да поредите уопште с тим? И сад ми говорите о нечему што је иначе наша болест. Извештавања неких телевизија су исувише екстремна и оштрашћена на разним странама. Погледајте само хрватску телевизију, па ја сам буквално умирао од смеха. Кад саберете све гласове Ђиласа, Јеремића, Обрадовића, Стефановића, Веселиновића, Живковића и додате томе ХДЗ и СДП у Хрватској, не могу сви заједно да ме победе”, истиче Вучић.

“Нећу ја ником да се додворавам”

На питање да ли је улога политичара да смирује политичке страсти или да их распирује, каже да то ради сваки дан (смирује), али да то не значи да треба неком да се улизује.

“Нећу ја ником да се додворавам. Радим поштено и одговорно. Не свиђа вам се, људи? Хоћете да укинете све фабрике? Хоћете да вратите Србију на минус 3,1 уместо на плус 4,5? То што неко мисли да вас се плашим и да ћу да бежим из Србије, па не пада ми на памет”, поручио је Вучић и додао да живи овде и да ће овде увек живети.

“Нисам богат и нисам украо, за разлику од вас, таквих политичара. Хоће да праве дилове, па се питају што не нападају коалиционе партнере… Никог нисам увредио, ником ништа ружно нисам рекао, ја само радим свој посао. Говорим оно што мислим”, истиче Вучић.

На питање да људи који протестују често истичу социјалну неједнакост као разлог за протест, каже да су људи који протестују углавном виша средња класа и да то нису људи којима би сметале социјалне неједнакости.

“Најбогатији Срби шетају заједно с њима. Не говорим о народу, већ причам о политичарима. То су Ђилас, Јеремић, Мишковић то подржава. Је л” знате неког богатијег? Можда Шолак још?”, запитао је Вучић, додајући да им је и Станко Суботић много пара давао.

Каже и да је Београд окићен, и да је поносан на то. “Једино се стидим оних који секу каблове и жице не би ли уништили нешто што нам доноси новац и туристе”, рекао је Вучић.

На питање да ли је у време кад је толико социјалних неједнакости потребан град који сија, каже да је потребан град који привлачи људе, јер Београд и Србија иду напред, а не уназад.

“Неће Београд да буде последња рупа и мрак у какав би га одвели они. Да у Београду нема ни сијалице, али да они имају 500 милиона евра. Ја немам ни 500.000 ни 1.000.000 евра, а камоли 500 милиона евра (као Ђилас), али зато ће град да буде уређен и дотеран”, рекао је Вучић.

О телевизијама, Телекому и СББ-у

Говорећи о телевизијама, Телекому и СББ, каже да су Н1, Шолак и Ђилас користили најдиректније државне ресуре да би формирали кабловског оператера СББ.

“Пола Телекома је радило за њих. Уништавали су Телеком, разарали акционарско друштво у којем је држава већински власник да би они били богатији. То је једини случај који ја знам. Изволите ви ако имате неки други пример”, рекао је Вучић.

Поводом куповине Прве и Б92, каже да није тачно да су те две приватне телевизије купљене државним парама.

“Телеком прво није државна фирма, већ акционарско друштво с већинским државним капиталом, али Телеком није купио никаве две приватне телевизије. Ниједну није купио, ни динара није дао. Телеком је купио Коперникус, кабловског оператера, зато што хоће да се такмичи са Шолаком и Ђиласом, јер неце да га разоре. Коперникус је свој новац направио у време Ђиласа и Шолака и продао Пољацима, па је поново откупио. Телеком није постао власник медија, Телеком се бори у кабловској мрежи с конкурентима Шолаком и Ђиласом”, коментарише Вучић.

На питање зашто се измене закона о играма на срећу не стављају на дневни ред у Скупштини већ две године, а чиме би се побољшало лечење деце у иностранству, не зна о чему је реч, али и да се доста новца троши на лечење болесне деце.

“Тако да ту врсту безобзирности, посебно од оних политичара који никога нису лечили у иностранству који никога нису лечили овде, који ни о чему нису бринули, да то заиста не да није фер, него не знам шта бих вам рекао… За свако дете смо се потрудили и покушали да помогнемо. И помажемо деци на све могуће начине… Имам троје деце које обожавам и волим свако дете у овој земљи. И нећу да вам дам да ви више волите децу него ја. И хоћу да вам кажем да се више деце лечи данас у Вучићево време него што се лечило у свих њихових 12 година”, истакао је Вучић.

Check Also

Витошевић: Универзитет у Приштини и у условима ванредног стања ради редовно и квалитетно

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и у условима ванредног стања ради …