Главна / Вести / Косово и Метохија / Београд: Локални избори битни за државу

Београд: Локални избори битни за државу

iyboriФер избори на Косову са максималном могућом излазношћу била је, према речима Кетрин Ештон, идеја оба премијера – Ивице Дачића и Хашима Тачија, и зато су у Бриселу донете важне одлуке. Како би те одлуке биле спроведене радна група за изборе, којом руководи ОЕБС, састаће се поново наредних дана.

Формулари ће бити на српском језику, исписани латиничним писмом. Сав изборни материјал биће статусно неутралан.

Премијер Србије Ивица Дачић каже да то није све.

“Биће именован представник Срба у Централној изборној комисији, затим сви ће, сви они који поседују српска документа имаће право да буду уписани у бирачки списак, имаће право да гласају и буду кадидати”, каже Дачић.

Према његовим речима, ОЕБС ће учествовати у организацији гласања на територији централне Србије.

“Разговарали смо и о томе да у потпуноости треба да буде имплементирана одлука о амнестији, разговарали смо и о продужењу рока за регистрацију бирача”, каже Дачић.

Проблем се, међутим, већ назире. Иако ЦИК Косова није званично одбио јединствену листу под називом “Грађанка иницијатива Србија”, представници државе сигурни су да ће до тога доћи, па се поставља питање шта је алтернатива.

http://youtu.be/aoHAWVCfn_8

Вулин: Листа није дух

“Све што има везе са Србијом и Србима, све што одређује да је то листа Срба коју подржава Београд и коју подржава Влада Србије. Не можете очекивати од Срба да листу назову духом помирења или по нечем потпуно неутралном. Ово су избори где се једна нација окупља и где једна нација преузима одговорност за своју будућност, онда се и мора звати српска”, каже министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин.

http://youtu.be/ECd-S_bhRhA

Пантић: Научимо нешто од Албанаца

Између 15 и 20 одсто Срба са Космета изаћи ће на биралишта, процењује један од кандидата за градоначелника Северне Миторовице. Крстимир Пантић саветује Србе – учите од Албанаца оно што је добро.

“Албанци у Прешеву и Бујановцу све чешће говоре да не признају Србију, али не пропуштају прилику да изађу на изборе које организује Влада у Београду , јер не желе да испусте власт и контролу над тим општинама, јер знају да ће након тога њихов положај бити много тежи”, каже Пантић.

http://youtu.be/ukyPG_Cbl8I

Држава ће убрзо, како је речено РТС-у, почети и свеобухватну кампању за локалне изборе на Космету.

Извор: РТС

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …