Главна / Вести / Косово и Метохија / Михајловић: Срби са КиМ ће имати довљно струје

Михајловић: Срби са КиМ ће имати довљно струје

“Било је пуно спорних тачака везано за енергетику Косова и коначно после 16 исцрпљујућих рунди преговора синоћ је постигнут споразум о енергетици”, рекла је Михајловић Тањугу.

 


Министарка је напоменула да је постигнут и договор да се у наредна три месеца склопи билатерални оперативни споразум између преносног система електромреже Србије и косовског преносног система, такозваног КОСТА, а везано је за пренос електричне енергије.

“Наше регулаторне агенције ће међусобно признати лиценце које постоје и за КЕК и за КЕЦ, која представљају дистрибуције на Косову, као и за Електропривреду Србије”, навела је министарка.
Такође, Електрокосмет, који испоручује електричну енергију постаће снабдевач и дистрибутер за север Косова и Метохије.

“Оно што је најважније за Србе који живе на северу Косова јесте да Валач остаје у истом стању у каквом је и био, а запослени у Валачу неће прелазити у КОСТ, што је био проблем. Такође, косовска страна се обавезала да ће извршити реконекцију далековода 110 на Валачи”, напоменула је Михајловић.
То значи, како је објаснила, да ће постојати паралелни систем снабдевања и у том смислу север Косова ће увек имати довољне количине електричне енергије, што је, како је рекла, најважније.
Министарка је нагласила да се није разговарало о имовини, а та тема је нешто што тек следи у наредном периоду.

“Нико из Владе Србије нити Министарства није ништа распродао”, нагласила је Михајловић, која је најавила и да у наредним месецима преостаје да се све појединости реализују на терену.

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …