ВестиНасловна

Постављене монтажне експозитуре Поштанске штедионице у близини административних прелаза

Услед једностраних и противправних потеза Аљбина Куртија који је од 1. фебруара ове године забранио употребу динара и платни промет Републике Србије на Косову и Метохији, Срби су онемогућени да у својим матичним експозитурама на простору покрајине подижу своје плате, пензије, социјална и сва друга давања која им уплаћује држава Србија, а која су им неопходна за живот и рад, наводи се у достављеном саопштењу Канцеларије за КиМ.

У протеклих месец дана, два пута је од стране Приштине забрањен улаз динарске валуте на Косово и Метохију, због чега су Срби били приморани, да због несташице динара, путују чак и више стотина километара до најближих експозитура у централној Србији, троше значајна средства на пут, одсуствују са посла, али и да се суочавају са бројним другим проблемима.

Због тога је Банка Поштанска штедионица током викенда поставила четири монтажне експозитуре у непосредној близини административних прелаза Јариње, Брњак, Кончуљ и Мердаре (на простору централне Србије), како би својим клијентима са КиМ омогућила континуитет у исплатама новчане готовине, али и обезбедила што ближи приступ благајнама, банкоматима као и осталим банкарским услугама.

Ове монтажне експозитуре постављене су на најближим могућим локацијама од административних прелаза, с обзиром на то да је такво техничко решење у датим околностима било једино изводљиво.

Новопостављене експозитуре Банке Поштанска штедионица, почевши од данас, биће на располагању грађанима сваког радног дана и суботом од 9 до 17 часова.

Клијенти Поштанске штедионице у новоформираним експозитурама могу да обаве све банкарске послове: исплате плата, пензија, социјалних новчаних помоћи и осталих примања, затим уплате на динарске и девизне рачуне, мењачке послове, овлашћења по рачуну, као и друге банкарске послове који се иначе редовно обављају у свим другим  експозитурама Банке, при чему ће у свакој монтажној експозитури, увек бити на располагању по двоје запослених банкарских радника. Сваки објекат опремљен је и банкоматом Поштанске штедионице који је у функцији 24 часа, седам дана у недељи, за подизање средстава са динарских рачуна клијента.

Банка је као подршку грађанима послала и две мобилне експозитуре на точковима које ће у складу са потребама грађана бити доступне на овим локацијама.

Срби који су погођени овим Куртијевим антисрпским мерама, неће морати да путују до експозитура у Рашки, Новом Пазару, Куршумлији, Врању… како би подигли своја примања, већ ће све своје принадлежности моћи да обаве у непосредној близини административних прелаза.

Постојеће експозитуре Банке Поштанска штедионица које се налазе на северу Косова и Метохије остају активне.

Постављањем експозитура у близини административних прелаза, у  постојећим тешким условима за Србе са КиМ,  омогућен је колико толико лакши приступ исплати динара, бар у логистичком смислу. Ово техничко решење је наравно само привременог карактера, све док се не успостави нормално функционисање платног промета у српским срединама на Косову и Метохији.

Београд све време, одлучно инсистира и непрестано трага за проналажењем одрживог решења у вези са наставком функционисања платног промета Републике Србије на простору Косова и Метохије, како би се ургентно решио овај егзистенцијални проблем који погађа 100.000 Срба на КиМ.

Извор:Саопштење Канцеларије за КиМ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон