Главна / Вести / Косово и Метохија / Има ли Тачи политичку моћ да укине таксе?

Има ли Тачи политичку моћ да укине таксе?

Изјаву председника привремених приштинских институција Хашима Тачија за “Вашингтон пост” да је “спреман да размотри укидање тарифа ако се за Косово отвори јасан пут за наставак у правцу постизања коначног мировног споразума са Србијом”, аналитичари саговорници Тањуга оцењују са резервом, јер, како кажу, то укидање такси, зависи од владе, пре свега од Рамуша Харадинаја.

Тако председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да је Тачи изјаву дао под утицајем САД, које у овом тренутку заиста желе или потпуно укидање мера или њихову суспензију на одређено време, како би се наставио дијалог.

 

Није, међутим, сигуран, колику моћ има Хашим Тачи да спроведе такву одлуку, имајућу у виду да је она искључиво у надлежности приштинске владе. „Тачи има одређени утицај, али он није предоминантан у овом тренутку, нити он може утицати да дође до повлачења такси. Ту су пре свега Харадинај и његов кабинет тај који може повући ове мере у року од неколико сати, када се на то одлуче“, оцењује Ђукановић.

Он скреће пажњу да из Приштине стижу различити тонови када је у питању потенцијално повлачење мера, али да радикалнија струја покушава да одржи овакво стање, иако на неки начин свесна да одуговлачи процес дијалога и да га заправо суштински опструира.

Ђукановић је поновио и да је важно да што пре дође до укидања такси како би се процес нормализације односа Београда и Приштине наставио.

На питање може ли међународна заједница да изврши притисак на Приштину, каже да ЕУ има неке механизме, попут питања визне либерализације за грађане Косова. „Видели смо да је данас Могеринијева експлицитно рекла да што пре треба да дође до укидања мера и мислим да је то више него јасно од стране ЕУ. Постоје неке опције где она додатно може да утиче на приштинску страну“, сматра Ђукановић.

Истовремено аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је Тачијева изјава охрабрујућа, али да ће време показати да ли је она довољна.

То је, додаје, једна у низу изјава која наговештава да се две стране могу вратити за преговарачки сто и – ништа више од тога и због Тачијеве позиције на самом Косову.

„Наговештај је – не само због позиције ЕУ као медијатора, већ и због позиције коју Тачи има на самом Косову, јер струје окупљене око Харадинаја и Пацолија нису баш спремне да повлаче таксе. Питање је колико је Тачи кредибилан и политички моћан да утиче на остатак албанске политичке елите да поново седну за преговарачки сто“, каже Станковић.

Он указује да укидање такси отвара простор за разговоре, али напомиње да је то само предуслов, али не и гаранција да ће до било каквих договора доћи, јер су позиције Срба и Албанаца далеке, а и сазив ЕК није нешто на шта ви можете дугорочно да рачунате, јер тамо следе избори.

„Било би право изненађење да, прво, дође брзо до укидања царина, а онда још веће да дође до договора“, навео је Станковић.

Станковић напомиње да међународна заједница врши притисак, али да је питање колико Приштина тај притисак доживљава као кредибилан и колико он може бити делотворан, с озбиром на то да је највише земаља које имају утицај на Албанце, признало Косово.

„Шта да САД притискају Албанце, који траже да Србија призна независност, коју су Американци већ признали? Ту су лимити притиска несумњиви и тешко је очекивати да они могу да их нарочито уразуме, јер мисле исто што и Албанци“, каже Станковић.

 

Извор: Танјуг

 

Check Also

Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Косовска полиција није дозволила обележавање литија Србима који су се окупили у селу Петрич Општине …