Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Међународна заједница и ЕУ болећиви према Приштини

Брнабић: Међународна заједница и ЕУ болећиви према Приштини

Питање Косова и Метохије не сме се оставити као замрзнути конфликт, јер утиче на напредак Србије, истакла је премијерка Ана Брнабић и указала на болећивост међународне заједнице и ЕУ према Приштини.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да актуелна ситуација показује сву болећивост ЕУ и да је у разговору са представником једне велике земље која је партнер Приштини упитала “како толерише све што се дешава на КиМ”.

Брнабићева је признала да су САД тражиле да Србија престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да је то Београд отворено одбио.

“Док год они лобирају за додатна признања, потпуни је фер плеј да ми лобирамо да земље повуку признање”, подвукла је премијерка.

Брнабићева је истакла да, нажалост, мора да разговара са Рамушом Харадинајем, који је оптужен за најстравичније злочине, а ослобођен је само зато што су сведоци убијени.

“Морамо да разговарам са њим због регионалне стабилности и наше будућности. За будућност Србије је важно да имамо регионалну стабилност. Србија је једина земља у региону која је прошла кроз мере фискалне консолидације, има стабилну економију, буџет, којој јавни дуг опада, која има стабилну валуту и која има перспективу економског раста”, указала је премијерка.

Ако немамо регионалну стабиност, рекла је Брнабићева, нећемо моћи да испунимо све оно што данас можемо мерама фискалне консолидације, озбиљних структурних реформи које је покренуо Александар Вучић.

Замрзнути конфликт је замрзнута нестабилност

Брнабићева је рекла да људи морају да разумеју да је замрзнути конфликт замрзнута нестабилност.

“Нећемо моћи да искористимо све наше потенцијале и сву здраву основу коју имамо ако имамо замрзнути конфликт. Нећемо моћи да идемо тако брзо напред колико бисмо могли”, навела је Брнабићива.

Премијерка је рекла да је за већину земаља у свету питање Косова била затворена тема, а данас то више није случај, па чак ни за САД, Немачку.

“Како ћемо га затворити, да ли ћемо успети, друго је питање. Да ли смо успели да ставимо ту тему на агенду – апсолутно и то нешто што је за многе земље било завршено питање. Отворен је један простор за разговоре, а да ли ћемо ми успети, бити довољно паметни и храбри, да успемо да добијемо нешто за себе из свега тога је оно што се трудимо сада да урадимо”, истакла Брнабићева.

Када су у питању односи са Републиком Српском, премијерка је рекла да ће наставити политику коју је покренуо Александар Вучић док је водио владу – политику дела, а не речи. Истакла је да је до сада Српској упућена помоћ у вредности од око 22 милиона евра.

Нагласила је и да јој је велика част што је добила орден РС, не само за њу лично, већ за цео тим који је радио на добрим односима Србије и Српске.

 

Check Also

Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Косовска полиција није дозволила обележавање литија Србима који су се окупили у селу Петрич Општине …