Главна / Вести / Косово и Метохија / Пред почетак испитивања осумњичених, жртава и сведока у Хагу

Пред почетак испитивања осумњичених, жртава и сведока у Хагу

Основно тужилаштво у Призрену је издало потерницу за Ремзи Шаљом, бившим припадником Ослободилачке војске Kосова (ОВK), за којег се незна где се налази, од када је добио позив да се 17. јануара појави у Хагу, пред Специјалним судом за ратне злочине за Kосово. Наиме, Основно тужилаштво оптужује Шаљу за почињени ратни злочин, односно да је током рата, као бивши припадник ОВK био умешан у убиство извесног Хаџи Пертешија.

И његов адвокат Натаљ Булакај је изјавио да није у контакту са Шаљом, од када је добио позив од Специјалног суда и да незна где се он актуелно налази. Пре него што је побегао, односно променио место боравка, Шаља је изјавио да не признаје Специјални суд и да се неће одазвати позиву.

Шаља је једини који је до сада одбио да се одазове позиву Специјалног суда за ратне злочине за Kосово, док ће остали, који су јавно потврдили да су добили такав позив, изјавили да ће у Хаг отпутовати добровољно.
Занимљиво је да је јуче позив у својству сведока добила и једна жена, такође бивша припадница ОВK, Раимонда Реци, која актуелно живи у Сједињеним америчким државама (САД). На свом Фацебоок профилу она је истакла да је позив добила још 4. јануара и да је то за њу “велика част”.

“Немам у плану да се не одазовем суду, без обзира у ком својству. Нема шта да кријем, можда вам се моје изјаве не буду допале, али ја ћу да се одазовем”, написала је Реци.

До сада је потврђено да је, поред Ремзи Шаље и Раимонде Реци, позив за интервју Специјалног суда добило још неколико бивших команданата и припадника бивше ОВK, укључујући и Рустема Мустафу, Сами Љуштакуа, Сокоља Добруну, Назиф Мехметиа, Сафета Суљу и Суљејмана Сељимија.

Суљејман Сељими, током рата познат под надимком “Султан”, служи казну затвора од седам година, због почињених ратних злочина у случају “Дреница”, а последња два дана се налази у болници у Приштини, због погоршаног здравственог стања. Kосовски медији преносе да ће Сељими бити интервјуисан за период док је обављао главне функције у хијерархији ОВK.

“Уред Специјалног тужилаштва има ауторитет да поред осталог тражи присуство осумњичених, жртава и сведока, да их испита и прикупи и истражи податке и донесе одлуку за почетак, наставак или окончање истраге о криминалном случају”, наводи се поред осталог у позиву Сељимију.

Јавности је познато да ће се бивши командант Оперативне зоне Дреница Сами Љуштаку и бивши командант Оперативне зоне Лапа (Подујева) Рустем Мустафа – Реми појавити у Уреду Специјалног тужилаштва у Хагу 14. јануара, док ће Назиф Мехмети бити испитиван три дана, 22, 23, и 24 јануара. Овог ће месеца у Хаг отпутовати и Сокољ Добруна.

Организација ветерана рата ОВK је на свом последњем састанку оценила неправедним Специјални суд за ратне злочине за Kосово, сматрајући га једностраним јер се не суди и злочинима које је починила Србија.
“Организација ветерана рата ОВK ће са посебном пажњом пратити ситуацију и реаговања ће бити у складу са развојима”, наводи се поред осталог у саопштењу ове организације.

У саопштењу се такође истиче да Организација ветерана рата није против правде, али би радије да се оснује домаћи Специјални суд.
Један број посланика косовског парламента као и аналитичари сматрају да је Kосово пропустило прилику да оснује домаћи специјални суд и да је направљена грешка када су посланици већином гласова дали зелено светло за оснивање овог суда.

За посланика Демократске партије Kосова Бекима Хаџиуа, оснивању Специјалног суда у Хагу је допринео и Демократски савез Kосова Исе Мустафе, тврдећи да је након рата 1999. године ова партија основала Kомисију која је прикупљала податке о ратним злочинима извршеним на Kосову, да је припремила досијее и предала их полицији УНМИK-а. Хаџиу каже да се не сећа чланова те Kомисије, али да је она формирана “из политичких разлога за елиминацију челника ОВK са политичке сцене.

Агим Вељиу, потпредседник Демократског савеза Kосова (ДСK) демантовао је ове оптужбе, наводећи да незна да је таква Kомисија икада била основана и да нема разлога да се ДСK бави таквом Kомисијом.

С друге стране, потпредседник скупштине Kосова и бивши припадник ОВK Џавит Хаљити је у “Рубикон”-у на телевизији KохаВизиони изјавио да ће Специјално тужилаштво за ратне злочине на Kосову позвати све особе које се помињу у Извештају бившег швајцарског сенатора Дика Мартија, уколико буду пронађене чињенице.
Иначе.

Специјални суд за ратне злочине је основан након што је у Савету Европе 2011. године швајцарски сенатор Дик Марти поднео извештај у којем се наводи да су током рата на Kосову почињени злочини, међу којима и трговина људским органима. Овај извештај се позива на изнете податке у књизи бивше тужитељке Специјалног суда за ратне злочине за бившу Југославију Kарле дел Понте.

У Извештају Мартија се помињу, поред осталих, и актуелни председник Kосова Хашима Тачија, Шаип Муја, Kадри Весељи, Азем Суља, Фатмир Љимај, Џавит Хаљити као и Рамуш Харадинај. Међутим, косовски адвокати тврде да у Специјални суд неће бити позване особе којима се претходно судило за исте случајеве ратних злочина, у Специјалном тужилаштву на Kосову и Специјалном суду за ратне злочине у бившој Југославији, у Хагу.

Скупштина Kосова је августа 2015. године дала “зелено светло” за оснивање Специјалног суда за ратне злочине који ће истраживати и судити евентуалним злочинима почињеним од 1. јануара 1998. године.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Косовска полиција није дозволила обележавање литија Србима који су се окупили у селу Петрич Општине …