Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: За проблем назива српске листе на КиМ треба наћи компромисно решење

Дрецун: За проблем назива српске листе на КиМ треба наћи компромисно решење

milovan_drecunПредседник Одбора за Kосово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је данас да очекује да за проблем назива српске листе на Kосову буде постигнуто компромисно решење.

Дрецун је у Јутарњем програму РТС рекао да очекује да ће у називу постојати одредница која ће упућивати на снажну повезаност са Београдом и да ће уместо “Србија” вероватно бити “српска листа” или тако нешто.

Он је истакао да је назив листе тренутно највећи проблем, али да очекује да ће се брзо решити, јер би, како је рекао, било лоше да изборна комисија на Kосову одбије српску листу.

Дрецун је казао да Приштина шаље снажне поруке да ће Централна изборна комисија одбити да прихвати листу која има назив “Грађанска иницијатива Србија”, јер траже да се Србија не спомиње у називу листе.

Он је рекао да би, према предвиђеном року, Приштина то требало да реши до 14. септембра, а да је битно да на листићу нема симбола самопрокламоване назови државе.

Дрецун је навео да нико не користи силу, нити приморава Србе да изађу на изборе, али и да нико не може да злоупотребљава овлашћења Владе Србије, буџетска средства и своју функцију и да угрожава владину политику.

Дрецун је рекао да је од стратешког значаја да власт у општинама након избора има листа која ће бити директно везана за званични Београд и која ће успети да формира заједницу српских општина.

“У супротном, може да се деси да поједине српске странке на које Приштина има снажан утицај успеју да спрече формирање заједнице српских општина или да у периоду након формирања подривају деловање заједнице, тако што ће се обесмислити свака стратегија наше даље борбе за очување Kосова”, рекао је Дрецун.

Он је оценио да је неопходно јединство у реализацији државне политике о KиМ, у чијој основи је сада Бриселски споразум, чији је темељни стуб формирање заједнице српских општина.

Дрецун је рекао да “није прихватљиво да има оних који ће реметити тај процес, који ће онемогућавати или активно радити на бојкоту избора, а самим тим угрожавати потоње формирање заједнице српских општина”.

Поводом одлуке Владе Србије о распуштању Скупштина општина Kосовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, Дрецун је истакао да не може нико боље да заштити интересе српског народа и српски народ на Kосову и Метохију, а самим тим и интересе Србије, од владе у Београду.

“Не може нико да злоупотребљава ни овлашћења Владе Србије, ни буџетска средства, ни положај, ни функцију на којој се налази да би угрожавао политику коју спроводи Влада”, нагласио је Дрецун и додао да општине на Kосову и Метохији нису укинуте и да оне настављају да функционишу.

Иѕвор: РТС

Check Also

Одржан први турнир у стоном тенису у Грачаници

У организацији Стонотениских клубова Косова и Метохије одржан je  први Видовдански турнир у стоном тенису под …