Главна / Вести / Србија / Mишчевић: Прва међувладина конференција могућа чак и пре краја јануара

Mишчевић: Прва међувладина конференција могућа чак и пре краја јануара

tanja_miscevic.2Обраћајући се присутнима, главни преговарач у преговорима са ЕУ Тања Мишчевић истакла је да су на семинару управо они који знају шта нам је чинити, и на који начин да заштите интерсе Србије, који знају како разговарати са ЕУ, искрено и отворено, а истовремено и да заштите интересе Србије.

Она је рекла да се ради о људима који се у тој области налазе већ неколико година и додала да је убеђена да ће све моделе и нове процедуре савладати.

Мишчевић се захвалила свим државама чланицама ЕУ на техничкој и политичкој подршци, а посебно Немачкој, амбасади те земље у Београду и прогаму ГИЗ, али и колегама из Словеније, који су и раније помагали са основним циљем напретка у ЕУ интеграцијсма.

Према њеним речима, важна је и порука да се може убрзати прва међувладина конференција, чак и пре краја јануара.

Мишчевић је новинарима у паузи скупа рекла да је још рано за преговарачку платоформу али да ће Влада на наредним седницама усвојити сва неопходна документа потребна да би се заокружила читава структура преговарачког процеса.

Шеф политичког одељења Амбасаде Немачке у Београду Михаел Хазенау је рекао да је та земља у процесу реформи Србије стално пружала подршку, и да је од 2000. године и почетка транзиције Србију подржала у износу од 1,5 милијарди евра.

Према његовим речима, процес придруживања трајаће дуги низ година, и још ће носити бројне изазове, а у овом тренутку је значајно да се формирају структуре и оквир који ће тај процес подржати.

Он је додао да је Немачка у јесен 2012. године започела са тим процесом, који треба да омогући да до средине 2015. буду створени капацитети Владе Србије који ће јој омогућити лакши пут у чланство у ЕУ.

Хазенау је казао и да овај почетни семинар треба да искаже да Немачка жели да на тај пут крене заједно са Србијом у партнерским односима, и да га заједнички и остваре.

Извор: РТС

Check Also

Ђаци са Косова и Метохије посетили Радио-телевизију Војводине

Двадесетчетворо ђака из Ораховца и Велике Хоче, у пратњи ментора посетили су данас нову зграду …