Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Најава нових мера Приштине представља покушај гетоизације Срба

Симић: Најава нових мера Приштине представља покушај гетоизације Срба

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је данас да најновија изјава заменика косовског министра унутрашњих послова Изми Зеке, да се припрема забрана кретања возила из централне Србије, представља покушај Приштине да запрети тоталном блокадом кретања Срба на Косову и Метохији, односно њиховом гетоизацијом.

“Најновија најава како ће се забранити употреба возила са српским регистарским ознакама, односно регистарским ознакама градова у централној Србији или, када говоримо о северу КиМ, то је ознака КМ односно Косовска Митровица, апсолутно значи покушај Приштине да се запрети тоталном блокадом и гетоизирањем Срба на КиМ, односно блокадом кретања”, рекао је Симић за Танјуг.

Како је додао, прича о слободи кретања која треба да се гарантује свима на свету, не важи када су Срби у питању: “С једне стране имамо изјаву Зеке, а с друге стране поново ћутање међународне заједнице”. Говорећи о ситуацији у Косовској Митровици, Симић је навео да су напетости високе и да претње стижу свакодневно: “Просто ми је невероватно да у Приштини не постоји неко ко трезвено, рационално размишља и схвата чему све то води”. Како је додао, уколико се настави са провокацијама, биће тешко сачувати присебност и мир у српским срединама, посебно на северу КиМ.

“Како год, ми апелујемо пре свега на међународне представнике да искористе свој изузетно јак утицај који имају у Приштини како би се оваквим потезима Приштине стало на крај”, закључио је Симић.

Изми Зека је у суботу изјавио је да су приштинске власти, након такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, спремиле додатне санкције према Београду у виду мера које ће се односити на возила из централне Србије.

“Категоричан сам по питању тога да, у овом тренутку, поред такси треба наметнути мере и на возила. Већ смо спремили сву потребну документацију за забрану кретања возила из Србије”, рекао је Зека.

Извор: Танјуг

Check Also

Још 4 случаја корона вируса на централном Космету, укупно 8 оболелих

У српским срединама на централном Космету епидемиолошка ситуација је лошија него што је била, потврђена …