Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић и Срђан Поповић на дочеку Православне нове године у Грачаници

Петар Петковић и Срђан Поповић на дочеку Православне нове године у Грачаници

Помоћник директора канцеларије за КиМ Петар Петковић, борави у Грачаници где присутвује свечаном дочеку православне нове године,коју организује Општина Грачаница.

Он је у изјави за РТВ Грачаница пожелео свима срећну православну нову годину и тим поводом истакао:

„ Не постоји значајније и лепше место где вечерас свако од нас може прославити српску нову годину од Грачанице , поводом  тога сам посебно срећан што вечерас са својим народом и породицом дочекујем српску нову годину овде у Грачаници, у срцу Косова и Метохије. Српски народ откад постоји традиционално прославља овај значајан датум који је директно повезан и са његовим постојањем и са њеним идентитетом,културом и традицијом. Оволики број младих који су се вечерас окупили овде у центру Грачанице, јасно говори да се народ са ових простора определио да овде остане на својим вековним просторима“, рекао је Петковић.

Петковић је такође истакао,“ Влада Републике Србије, Канцеларија за КиМ на челу са директором Марком Ђурићем и пре свега председником Републике Србије Александром Вучићем уз свој народ на КиМ.Држава Србија је никад јача и снажнија уз свој народ, ту смо да их подржимо,сачувамо и помогнемо да се економски развију српске средине, због тога је Влада Републике Србије крајем прошле године донела свеобухватни програм помоћи од преко 50 милиона евра, да се развијају српске средине. Велики број помоћи и пројеката биће реализован овде у Грачаници. Један од најбитнијих пројеката, јесте изградња потпуно нове болнице овде у Грачаници од преко 2,5 милиона евра. Зато желимо да српска нова година овде у Грачаници, цела наредна година прође у најбољем реду, јер и у добру и у злу смо прослављали српске нове године вековима и сада је време веома тешко, јер Приштина својим различитим одлукама покушава да онемогући србима да живе живот достојан човека. Због тога је ово права прилика да овом поруком мира да се сви уразуме, да прихвате испружену руку српског народа и државе Србије, да сви прихвате како би ово место постало место развоја и будућности и свеобухватног разумевања“, истакао је Петар Петковић помоћник директора канцеларија за КиМ.

Председник Општине Грачаница Срђан Поповић је такође својим грађанима пожелео Православну српску нову годину.

Тим поводом Поповић је истакао: „ Пре свега желим да кажем да је прелеп осећај што се народ на овим просторима окупио у великом броју,традиција за српски народ поготово на КиМ значи много. Традиција је нешто што срспски народ негује вековима и што ћемо сигурно неговати у наредним вековима, мислим да православна нова година значи много више него било где у свету,само присуство Петра Петковића значи да нисмо заборавили да је држава Србија уз нас што народу на КиМ значи много.Све ове инвестиције о чему је причао господин Петковић значи, не само што се тиче инвестирања, већ и желимо да поручимо нашим комшијама да желимо суживот и да пре свега желимо да градимо мир, а са друге стране мора се наћи начин да српски народ на овим просторима живи достојанствено“. Рекао је Срђан Поповић председник Општине Грачаница.

 

Check Also

Јакуп Краснићи добио позив за Хаг

Бивши портпарол ОВК и некадашњи председник косовске скупштине Јакуп Краснићи објавио је данас да је …