Главна / Вести / Косово и Метохија / Весељи и Ахмети: Или признање Косова или нема споразум

Весељи и Ахмети: Или признање Косова или нема споразум

Председник косовског парламента и копредседавајући приштинског тима за наставак дијалога са Београдом Кадри Весељи и Шпенд Ахмети, саопштили су да је услов за постизање финалног споразума о нормализацији односа признање косовске независности и чланство Приштине у Уједињеним нацијама.

У противном споразума неће бити, поручили су Весељи и Ахмети.

Састанку тима, првом након што су његови чланови боравили у Бриселу, где су о наставку дијалога разговарали са званичницима ЕУ, одржан је без присуства косовског председника Хашима Тачија и представника две најутицајније позиционе партије – ДСК и Покрета Самоопредељење, које од почетка бојкотују рад овог тима.

“Хоћу да будем јасан. Постоји само један услов, а то је независно и суверено Косово у постојећим границама. То значи да Србија призна Косово и чланство и УН”, рекао је Весељи на конференцији за новинаре, преноси Коха онлајн.

Ахмети је рекао да након боравка у Бриселу тим сада има јасније циљеве.

“Имамо јасан договор о дијалогу. Овај дијалог доводи до узајамног признавања, иначе нема договора”, рекао је Ахмети, пренела је Коха.

Он је рекао да је на састанку било речи о многим темама, укључујући и питање несталих особа.

Зери онлајн пише да Тачи држи у тајности садржај досадашњих сусрета са председником Србије Александром Вучићем у оквиру Бриселског дијалога.

Копредседавајући Фатмир Љимај изјавио је раније да очекује да ће Тачи што пре предати тражене материјале, пренео је Зери.

Уочи састанка, Љимај је рекао да тим припрема платформу за разговоре са Београдом, која ће бити израз “јединства Косова”.

Наводи да ће платформа бити главни стуб на коме ће се заснивати цео тај процес.

Љимај, међутим, није прецизирао да ли ће њоме бити утврђене “црвене линије” у дијалогу.

“Биће то јединствени став Републике Косово. То ће бити документ који ће бити водич косовске државне делегације, институција Косова и тако ће Косово имати јединствену поруку, јединствен глас у будућим разговорима са Србијом”, казао је Љимај за Радио Слободна Европа.

Извор:Танјуг

Check Also

Србима у селу Петрич код Клине полиција забранила прославу славе поводом празника Св.Тројице

Косовска полиција није дозволила обележавање литија Србима који су се окупили у селу Петрич Општине …