Главна / Вести / Косово и Метохија / Почели информативни разговори бивших припаданика ОВК у Хагу

Почели информативни разговори бивших припаданика ОВК у Хагу

Бивши командант Ослободилачке војске Косова (ОВК) Рустем Мустафа – Реми је пре јучерашњег одласка у Хаг, где је током данашњег дана требао да буде интервјуисан у Специјалном тужилаштву за ратне злочине за Косово, новинарима изјавио да је такав позив сасвим нормалан, јер се заснива на оптужбама на рачун бивших припадника ОВК, изнетих у Извештају швајцарског сенатора Дика Мартија.

“Идем у својству испитаника, нормално у својству сведока и осумњиченог. Браниће ме домаћи адвокат. Идем да се одазовем правди. Наравно да сам невин”, изјавио је Мустафа.

Иако је раније било најављено да ће и Сами Љуштаку, бивши командант за регион Дренице бити испитан данас, његов адвокат Арианит Коци је објаснио да је одложено за 16. јануар, јер га бране исти адвокати као и Мустафу.За разлику од Мустафе, Љуштаку је изјавио да не зна у ком својству му је Специјални суд за ратне злочине послао захтев за интервју.

Претпоставља се да је до сада најмање десет бивших припадника ОВК примило позиве за интервјуе везане за њихове активности током ратних сукоба на Косову, а до сада је само Ремзи Шаља, изјавио да се неће одазвати позиву јер не верује “том суду”. Од добијања позива, Шаљи се губи сваки траг, а његов адвокат тврди да не зна где се актуелно налази.

Упућивање првих позива од стране Специјалног суда изазвало је поново реаговања, како организација произашлих из бивше ОВК, тако и представника институција.

Организација ветерана рата ОВК је путем саопштења поновила став да је Специјални суд у Хагу дискриминирајући, јер се суди само Албанцима, а не и Србима који су починили злочине на Косову.

“Организација ветерана рата ОВК се противи позивима бивших припадника ОВК, без дефинисаног статуса, на информативне разговоре од стране Специјалног тужилаштва, које за циљ има да из ових информативних разговора обезбеди доказе и да затим оптужи борце ОВК. Организација ветерана ОВК позива све које је позвао Специјални суд да не прихвате да сарађују са Специјалним тужилаштвом, дакле да не дају изјаве пред њим, јер он нема доказа, али путем тих информативних разговора настоји да их (доказе) извуче и казни борце ОВК”, наводи се поред осталог у саопштењу ове организације.

Председник косовског парламента Кадри Весељи је изјавио да ће Рустем Мустафа и Сами Љуштаку, као и сваки борац, у Хагу бранити рат ОВК.

“Постоји само једна истина о рату ОВК: Праведан рат са циљем и деловањем. Дакле, из Специјалног суда, као изазова, изаћи ћемо чистог образа”, изјавио је Весељи.

Председник Косова Хашим Тачи је на свом Фацебоок профилу између осталог написао да верује у невиност двојице бивших команданата ОВК Мустафе и Љуштакуа.

“Као ваш саборац и председник земље, имам потпуно поверење у узвишене вредности за које смо борили. Заједно смо добили многе битке, слободу и независност Косова. Заједно, са поносом, савладаћемо и наредне изазове. У времену екзистенцијалне претње, ви сте вашом храброшћу и знањем, немогуће учинили могућим, да сан постане реалност. Ви сте национални ратни хероји, с тога ћете остати заувек такви за институције и народ Косова”, написао је поред осталог Хашим Тачи

И док један број политичара и аналитичара сматра да је Специјални суд основан да би се судило ОВК, члан Главног одбора Демократског савеза Косова (ДСК) Мељихате Термколи је на свом Фацебоок профилу написала да нико не суди борби албанаца за слободу, нити ОВК-у, и да ОВК нема потребе да се брани.

“Три године заредом 2015.- 2018., у скупштини Косова, многи посланици, такозвани ‘команданти’ ОВК ужасавали су јавност Косова најтежим оптужбама једних против других за злочине, за богаћење и за шта све не. Тада сам им у скупштини рекла да “припремате једни другима досијее за Специјални суд. Зар није тако?!”, написала је поред осталог Термколи.

Том Гаши, адвокат Суљејмана Сељимија, бившег команданта ОВК, је изјаво медијима да је његов клијент актуелно на лечењу у болници у Приштини. Доктор одељења за Оториноларингологију Хајдин Тачи је изјавио да ће Сељими остати на лечењу још најмање десет дана.

“Он је дошао са симптомима вртоглавице, праћене нестабилним покретима. Ту је и мучнина. Ови се симптоми третирају терапијом, а не хируршком интервенцијом”, изјавио је Хајдин Тачи.

Иначе, Сељими би у Специјалном тужилаштву у Хагу требало да се појави у другој недељи јануара месеца. Он актуелно служи казну затвора у трајању од 7 година због почињених ратних злочина у случају познатом као “Дреница 2”.

Иначе у буџету за 2019. годину Влада Косова је предвидела суму од преко милион ипо евра за адвокате који ће бранити осумњичене у Специјалном суду за ратне злочине као и трошкове њихових чланова породице који ће путовати у посете осумњиченима или евентуално оптуженима.

Док се незна колико ће за услуге добијати домаћи адвокати, косовски медији су пренели да је један од браниоца и Џефри Најс, тужилац у Хашком трибиналу за ратне злочине у бившој Југославији, у случају бившег председника Србије Слободана Милошевића. Он ће, према сазнањима косовских медија бити део косовског тима одбране. За сада је обелодањено да че Најс бити један од бранилаца Сами Љуштакуа.

Шеф Уреда за одбрану потенцијалних оптужених од Специјалног суда, Дритон Љајчи је за телевизију Т7 потврдио да британски адвокат Џефри Најс очекује да његова дневница износи 2 хиљаде и 200 евра и плус да буду плаћени путни трошкови.

“Одвојили смо буџет и очекујемо сусрет са адвокатом Најсом у Хагу- Али, очекујемо и усвајање буџета Косова и све је у реду”, изјавио је Љајчи и додао да ће из буџета бити плаћени и домаћи адвокати.

Специјални суд за ратне злочине за Косово основан је након објављивања извештаја швајцарског сенатора Дика Мартрија у Савету Европе у којем тврди да су од 1998 до 2000- те године, односно током и након рата на Косову почињени ратни злочини и да су за њих одговорни челници ОВК.

 

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Срђан Поповић положио камен темељац за проширење школе “Краљ Милутин”

Председник општине Грачаница Срђан Поповић положио је камен темељац за изградњу анекса Основне школе Краљ …