Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Јасна порука да америчка подршка Приштини није безусловна

Дачић: Јасна порука да америчка подршка Приштини није безусловна

Реакција САД које су запретиле Приштини санкцијама уколико не укине таксе на српске производе, и одбиле да издају визу косовском премијеру Рамушу Харадинају, показује да подршка Косову неће бити безусловна, каже Ивица Дачић. Шеф српске дипломатије истиче да америчка администрација подржава напоре да се пронађе компромисно решење.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да званичне потврде нема, али да се у дипломатским круговима може чути да косовски премијер Рамуш Харадинај у скорије време неће моћи да посети САД, уколико све остане овако како јесте.

“Ово није први пут, дешавало се више пута у његовој каријери. Али, ово потврђује оно што смо говорили раније – неће бити успеха да Приштина укине неразумну одлуку о таксама док се веома снажно не огласе САД и изврше притисак. Због тога је битно ово што се дешава. Сто посто је тачна информација коју имамо, а то је да су запретили Приштини – или ћете укинути таксе или ће бити неке врсте санкције”, рекао је Дачић.

Како каже, Приштину боли све што долази од САД, а оваква реакција показује да је нова америчка администрација опредељена да пружи прилику покушајима да се пронађе трајно решење.

“Оно је немогуће без договора Београда и Приштине, а то би био компромис. Америка то подржава и неће допустити да споразум не буде постигнут зато што Приштина то опструира”, каже Дачић и додаје да је и косовском председнику Хашиму Тачију током посете САД речено да таксе морају да се укину.

За Србију је, како каже шеф дипломатије, оваква реакција позитивна јер јасно каже да подршка САД Приштини неће бити безусловна.

“То је показатељ да смо исправно поступили одлуком да Србија не уводи контрамере и да Србија неће опструирати дијалог”, рекао је Дачић и додао да су САД реаговале много оштрије него ЕУ.

“ЕУ је имала више механизама, јер је реч о кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању, за то постоје одређене мере. Оне још нису примењене и њима се не прети”, рекао је Дачић.

Истичући да је Србија спремна за наставак дијалога када санкције буду укинуте, Дачић је коментарисао и три услова које је шефица ЕУ за спољну политику Федерика Могерини поставила приштинском тиму за преговоре.

Један од њих је да дијалог буде окончан у првој половини ове године, за шта Дачић каже да смо далеко од тога – јер је дијалог практично у блокади.

Путинова посета манифестација подршке и блискости

Говорећи о предстојећој посети Владимира Путина Србији, Дачић је рекао да је то, према оцени светских медија, један од најважнијих догађаја у свету.

“Пре свега због тога што се стално калкулише о томе какав је став Русије према Србији, односно према решавању питања Косова”, рекао је Дачић и додао да га је и саветник за националну безбедност Доналда Трампа, Џон Болтон питао какво је мишљење Русије о Косову.

Дачић објашњава да Србија свих ових година ово питање разматра заједно са Русијом и редовно информише председника Путина о свему што се дешава у дијалогу.

На питање да ли Москва и Вашингтон могу да се договоре о Косову, Дачић одговара да не могу – ако се Београд и Приштина о томе не договоре.

“И једни и други траже да се ми договоримо са Приштином… А, Приштина показује да неће договор. Тзв. косовској амбасадорки у САД Влори Читаку било је јасно речено – ако будете опструирали дијалог, ако је косовска страна та која неће решење, онда ће се сусрести са овим мерама Вашингтона”, рекао је Дачић.

Сматра да су у овом тренутку много повољније околности за наставак дијалога у Бриселу, те да Москва с пажњом прати те преговоре.

Истиче да није тајна да Србија има веома пријатељске односе са Руском Федерацијом, те да је важно што се редовно одржавају сусрети на највишем нивоу.

Ова једнодневна посета, како каже министар, биће одраз захвалности Путину и Руској федерацији на подршци.

“Ово ће бити манифестација наше међусобне подршке, блискости”, рекао је Дачић.

Напомиње и да ове дане треба искористити да учврстимо наше позиције код других великих сила.

“Ми бисмо волели и да амерички председник дође, такође и да британска премијерка дође у посету, јер је последња била Маргарет Тачер. Чекамо Макрона, пошто је последњи француски председник који је посетио Србију био Жак Ширак пре 18 година”, рекао је Дачић.

Извор: РТС

Check Also

Приштина: Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантину

Поводом текстова који су се претходних дана нашли на порталима  неких косовских медија у којима …