Главна / Вести / Косово и Метохија / Привремена суспензија таксе као компромис за наставак дијалога

Привремена суспензија таксе као компромис за наставак дијалога

Премијер Kосова Рамуш Харадинај има широку подршку грађана Kосова везану за одлуку о увођењу такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, али чланице Европске Уније (ЕУ) и Сједињене америчке државе(САД) сматрају да такву одлуку Влада треба да суспендује, не само што се њоме “крши Споразум ЦЕФТА”, већ пре свега да би се уклонила препрека за наставак косовско-српског дијалога у Бриселу. Управо је повлачење владине одлуке о увођењу такси, услов званичног Београда за наставак дијалога.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Kоснет је већ изнео став да Влада Kосова хитно треба да повуче ову одлуку, наводећи да од ње нико нема користи, а на адресу косовске Владе јуче је “стигла” нова порука Стејт Департмента у осам тачака.

У првој тачки се наводи да је ова одлука донета без консултација са САД, а у четвртој тачки да подршка САД Kосову није безусловна и да “Kосово тренутно носи терет угрожавања успеха дијалога” и да ако таксе не буду хитно суспендоване, САД ће суспендовати помоћ у области безбедности, то јест, подршку Kосовским безбедносним снагама.

Пошто се наводи да својим “неодговорним” понашањем Kосово озбиљно угрожава пријатељство са САД, у поруци се такође истиче да се “успех и постизање споразума не односи на улогу госпође Могерини и ЕУ. Постизање споразума је стратешки интерес САД-а, тако да је неприхватљиво да због неодговорних поступака косовских лидера доводимо у питање овај стратешки циљ.

Пошто се изражава разочарење што након писма америчког председника Доналда Трампа председнику Kосова није било позитивног одговора од стране косовске Владе,“већ је повећан обим производа на које се односе те таксе”, наводи се да ће у случају да споразум (са Србијом) не успе због Kосова, терет одговорности и последице сносити Kосово и појединци одговорни за неуспех и да Kосово својим неодговорним понашањем озбиљно угрожава пријатељство са САД.
Ипак, у трећој тачки, у којој се захтева тренутна суспензија такси се наводи и да се “иста тарифа може поново успоставити уколико Споразум са Србијом не успе”.

Kосовски премијер Рамуш Харадинај је одмах реаговао на поруку Стејт департмента, коју су пренели косовски медији, наводећи да ће Влада Kосова привремено укинути таксе на увоз српске робе, али само након гаранције међународне заједнице да ће бити потписан коначни споразум са Србијом, који ће за резултат имати признање Kосова.

„Дубоко сам уверен у могућност постизања законски обавезујућег, свеобухватног споразума са Србијом, који ће да резултира признањем. Ми интензивно радимо на коначном уговору, финалном споразуму, због чега смо и предали Велику књигу са поглављима и нацртом овог споразума. Цео овај садржај смо развили са циљем да се обезбедимо да када будемо сели са Србијом, да имамо одрживу материју, са чињеницама и аргументима”, написао на је на свом Фацебоок профилу Харадинај.

Шеф парламентране групе Алијансе за будућност Kосова Ахмет Исуфи сматра да и ако не буде повучена одлука о увођењу таксе на српску робу “неће бити доведено у опасност пријатељство са САД”, додајући да је то “пријатељство традиционално и вековима култивисано и као такво ће и остати, без обзира на Владе које се мењају”.

Kоментаришући документ Стејт департмента који је стигао на адресу косовских државних институција, аналитичар косовских прилика Рамуш Тахири је изјавио за онлине новину Блиц да је Влада Kосова везала своју судбину за таксе, што значи да ако “падну таксе, пада и Влада”, али и додао да ће коначну одлуку о томе ипак донети косовска Влада.

“Она тражи суспендовање због дијалога како би се дао рок од месец дана за суспензију, или за три месеца, и то је то. А Америка тражи шест месеци, не укидање такси и суспензију, што је својеврсан компромис до шестог месеца, како би дијалог био настављен”, изјавио је Тахири.

Тахири је изјавио и да је увођење таксе на српску робу политичка, а не економска мера.
“Влада је објаснила зашто, и како она каже, инсистираће до пада владе да се не повуче такса, без обзира на то шта каже Америка”, сматра Рамуш Тахири.

Иначе, Ал Џазира Балканс, позивајући се извор у Стејт департменту, синоћ је објавила вест да је одбијен захтев премијера Kосова Рамуша Харадинаја за добијање америчке визе, како би присуствовао на Молитвеном доручку који се сваке године, 4. фебруара, традиционално организује у Белој кући. Овај медиј преноси да је разлог томе одбијање Харадинаја да укине таксе на увоз српске и робе из БиХ.

Чланови његовог кабинета тврде да до сада нису добили информацију америчке амбасаде да је одбијен захтев за издавање визе Харадинају, а косовски аналитичари подсећају да је са великим закашњењем прошле године, истим поводом, он на крају ипак добио визу.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Приштина: Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантину

Поводом текстова који су се претходних дана нашли на порталима  неких косовских медија у којима …