Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај: Нисам добио визу, ако споразум не постигнемо до 2022. таксе остају

Харадинај: Нисам добио визу, ако споразум не постигнемо до 2022. таксе остају

Премијер привремених пристинских институција, Рамуш Харадинај, потврдио је данас да су САД званично затражиле да Приштине да укине наметнуте стопостотно увећане таксе на производе из Србије и поновио да се то неће догодити док се не постигне споразум, којим ће Србија признати косовску независност.

Он је потврдио и да су САД одбиле његов захтев за визу и да, како је рекао, овог пута неће ићи у Америку на Молитвени доручак.

Харадинај је на конференцији за новинаре рекао да је амерички став о таксама на робу из Србије добио преко амбасадора САД у Приштини, Филипа Коснета.

“Амбасадор је изразио став америчке владе о захтеву за суспензију таксе како би се отворио пут за дијалог. То је њихов службени захтев. Међутим, они су свесни да ми немамо права да коментаришемо њихове ставове”, рекао је Харадинај након седнице владе, прнела је ГазетаЕxпрес.

Упркос америчком захтеву и запрећеним санкцијама Приштини, Харадинај тврди да ће овако увећане таксе остати до потписивања свеобухватног споразума који би резултирао признавањем косовске независности од Србије.

Досадашњи трогодишњи дијалог који су Београд и Приштина водили у Бриселу, Харадинај је назвао “циркусом” и додао да до сада постигнути ефекти нису вредни враћање такси на стари ниво.

Поновио је да је Приштина спремна да данас суспендује таксе ако би имала договорени спразум.

“Нема тога што би могло да замени споразум. Али, пре него што постигнемо договор о признању, нема никакве логике да укинемо таксе. Ако је споразум свеобухвати, нећу дозволити да таксе буду суспендоване све док год он не буде потписан. Сврха уведених такси и јесте потписивање споразумам о признању косовске независности”, казао је Харадинај.

Очекује, каже, да споразум са Београдом о међусобном признању буде постигнут, а ако се то не догоди ни до 2022, таксе ће остати на снази.

“Ако обе земље (Србија и Косово) не уђу истог дана у ЕУ, балканско питање неће бити решено”, рекао је Харадинај.

Приштинска Коха онлајн је пренела да је Харадинај казао да САД нема став када је у питању разграничење Србије и Косова, односно размена територија.

Он сматра да свако ко се залаже за непоштовање одлуке од 17. фебруара 2008. о “признању независности Републике Косово” у садашњим границама и размишља о нечем што није предвиђено косовским уставом треба да заврши у затвору.

Тврди и да има директну комуникацију са администрацијом америчког председника Доналда Трампа.

Они су, тврди, рекли да због тога не треба да буде параноицан из страха да ће то бити тема дијалога, јер тиме блокира “позитивне опције”.

“Поштујем Америку као Косово. Прогласили смо Косово државом 17. фебруара (2008). Ово Косово има љубав према Америци. Али ми не можемо прећи преко тог датума и није логично прећи преко себе самих да бисмо разговарали о тој теми. Свако од нас. Ми имамо устав. Ако делегација за дијалог изађе из Устава, треба их стрпати у затвор.

Извор: Тан југ

Check Also

Приштина: Омбудсман тражи од медија да не објављују имена лица који се налазе у карантину

Поводом текстова који су се претходних дана нашли на порталима  неких косовских медија у којима …