Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић захвалио Путину и грађанима Србије и упутио молбу Приштини да укине таксе, а Бриселу да јасније утиче на Албанце

Вучић захвалио Путину и грађанима Србије и упутио молбу Приштини да укине таксе, а Бриселу да јасније утиче на Албанце

Председник Србије Александар Вучић одржао је данас конференцију за медије на којој је између осталог  изразио захвалност председнику Русије Владимиру Путину на посети Србији, посвећеном времену, поштовању које је показао према нашој земљи, али и конкретним споразумима који су током посете потписани.

Вучић наводи да је Путин поновио свој став о Косову, као и да нису разговарали о формату дијалога са Приштином.

“Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога”, рекао је Вучић.

Његова молба и апел партнерима у ЕУ је, како каже, да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматра да је важно да се наставе разговори о односима Срба и Албанца у будућности.

“Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо и то не само због Срба на КиМ, већ и због нас”, рекао је Вучић.

Како каже, нажалост су се чуле смо речи албанских званичника, Хоџаја и Харадинаја, који кажу да је основни циљ такси нанети штету Србији, економску и политичку.

“Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе, да нанесу штету грађанима које представљају”, рекао је Вучић.

“Ако не укину таксе, нема сметњи да идемо на изборе”

Председник је рекао да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима. Уколико Приштина не укине таксе, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе, рекао је, да праве компромисе, већ желе политику уцене.

“Ако је тако, немамо сметњи да идемо на изборе, па сад треба видети када да идемо на изборе. Зато је важно да знамо желе ли они или не желе разговоре. При томе, потпуно смо спремни да све примедбе свих који кажу – нешто не ваља у овом бирачком списку, нешто нам се не свиђа, ево молим вас, дођите, исправите, промените. Зато што сви знамо и ви сви знате да су то празне приче”, рекао је Вучић.

Додао је да је боље да не говори о томе какво је право стање ствари у јавном мњењу по питању рејтинга странака. “Плашим се да би се многи разочарали”, приметио је Вучић.

Мисли да је важно водити рачуна о државним интересима. “Зато хоћемо да чујемо одговор и Европљана и Приштине, да нам кажу хоће ли бити укидања тих такси или не”, истакао је председник.

“Ако неће бити укидања такси, онда да пружим шансу, мислим да је фер да пружимо шансу и Харадинајевој идеји да ме ‘скину’ са власти, а са власти се скида на изборима, и ја верујем да би се томе обрадовали многи, јер је то идеална прилика да то коначно ураде”, поручио је Вучић.

Извор: РТС

Check Also

Вулин за ТВ Мост: У Приштини ће увек урадити нешто против Срба

Од доласка Александра Вучића и потписивања Бриселског споразума, представници Приштине чине све да побегну од …