Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Брисел треба да изврши притисак на Приштину

Симић: Брисел треба да изврши притисак на Приштину

Представник Српске листе Славко Симић наводи за РТС да састанак председник косовске скупштине Кадрија Весељија, Рамуша Харадинаја и америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета о таксама одлучујући јер ће од њега, како каже, зависити будућност дијалога Београда и Приштине.

Славко Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је потребно да Брисел, земље Квинте и Европске уније изврше притисак на косовске лидере како би се одлука о таксама повукла и како би се косовски Албанци натерали да седну за преговарачки сто у Бриселу.

“Очекујемо од амбасадора у Приштини али и од америчке администрације, земаља Квинте и Европске уније која је посредник у дијалогу између Београда и Приштине да изврши јачи снажнији притисак на косовске лидере како би се одлука о таксама повукла и како би се они натерали да седну за преговарачки сто у Бриселу како би се решавали сви проблеми и изазови са којима се суочавају и Срби и Албанци на КиМ. Уколико се то не деси ако не дође до притиска међународне заједнице на албанце сасвим сам сигуран да у првој половини године нећемо имати повлачење одлуке о увођењу такси на робу из Србије а самим тим имаћемо и блокиран дијалог”, наводи Симић.

Додаје да се косовски лидери налазе у пат позицији јер су, како каже, увођењем такси политички дезертирали пред преговоре који треба да се воде између Београда и Приштине.

“У претходна два месеца имали смо јефтине политичке поене након усвајања одлуке Приштине о увођењу такси на робу која долази из Србије на Косово и Метохију. Сасвим сам сигуран да се сада приштински лидери налазе у једној пат политичкој позицији јер су на неки начин увођењем такси политички дезертирали пред преговоре који треба да се воде између Београда и Приштине и на тај начин су потпуно блокирали дијалог који треба да се води”, истиче Симић.

Додаје да је Српска листа покушавала на све могуће начине да се бори за права и интересе српског народа кроз косовске институције али да се суочава са великим потешкоћама јер како каже, косовски систем не поштује међународно право, међународне споразуме, договоре између Београда и Приштине нити постојеће косовско законодавство.

“Српска листа је у претходном периоду покушавала на све могуће начине да се бори за права и интересе српског народа кроз косовске институције, али ако гледамо хронологију политичких догађаја и дешавања у косовској скупштини и влади, доћићемо до закључка да апсолутно косовски систем не поштује ни – међународно право, међународне споразуме, договоре између Београда и Приштине нити постојеће косовско законодавство, тако да је веома тешко функционисати и борити се у таквим условима за права и интересе српског народа”, објашњава Симић.

Додаје да Српска листа има веома важну улогу јер је најача опозициона партија у косовским институцијама.

 

 

 

Check Also

Витошевић: Универзитет у Приштини и у условима ванредног стања ради редовно и квалитетно

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и у условима ванредног стања ради …