Главна / Вести / Косово и Метохија / Наставља се пресија САД око укидања такси

Наставља се пресија САД око укидања такси

Након данашњег сусрета између премијера Рамуша Харадинаја и америчког амбасадора Филип Коснета, у организацији председника парламента Кадри Весељија, није било изјава за јавност, због чега још увек није јасно да ли ће косовски премијер попустити под притиском Сједињених америчких држава (САД) и повући одлуку у таксама на српску и робу из Босне и Херцеговине (БиХ), како би у Бриселу био настављен косовско–српски дијалог.

Током боравка прошле недеље у Приштини, европски Комесар за проширење и добросуседство Јоханес Хан није успео да убеди премијера Харадинаја да повуче одлуку о уведеним таксама, а у томе није успео ни амерички Стејт департмент, који је поред осталог поручио да америчка подршка Косову није безусловна и да уколико не буде суспендована одлука о таксама да ће САД суспендовати помоћ Косовским безбедносним снагама. У поруци од осам тачака, Стејт департмент такође предлаже да косовска Влада може поново да уведе суспендоване таксе, уколико не буде постигнут коначни и свеобухватан споразум са Србијом.

У међувремену, председник Косова Хашим Тачи је у више наврата затражио да Харадинај повуче одлуку о уведеним таксама, јер она угрожава односе са САД.

“Односи са САД су важнији него било какав изборни интерес и било ко, ко угрожава инвестиције САД на Косову, наравно да нема подршку грађана. Ако неко на Косову очекује да Србија помогне Косову да превлада оквир наивности, важно је да не погрешимо и будемо јединствени”, изјавио је на конференцији за штампу председник Косова.

Међутим, потпредседник Алијансе за будућност Косова, Паљ Љекај је на овај захтев Тачија одоворио да одлука о неповлачењу такси не угрожава односе Косова са САД:

“Сви смо поносни на пријатељство са Америком. Одлуке државних институција, као ова о таксама, не доводе у опасност пријатељство и координацију коју имамо већ десетине декада са САД. Као што смо ослободили и изградили државу Косово, заједно са Америком ћемо наставити да чувамо суверенитет споља и развијамо га изнутра. Наше пријатељство са Америком је изграђено на темељима два народа, који тешко неко може да пољуља”, истакао је Љекај.

Премијер Харадинај ужива снажну подршку његове Алијансе за будућност Косова око одлуке о таксама. Посланик ове партије Мухаррем Нитај је путем свог Фацебоок профила критиковао званичнике владине коалиције који су изјављивали да је одлука о увођењу такси на српску и босанску робу њихова идеја.

“Али, неколико дана касније, и након реаговања Американаца, они који су је подржали почели су да дезертирају и да се дистанцирају од такси и говоре као да је то такса против САД и ЕУ! Да ли треба да се премијер Харадинај претвори у последњег борца и за одбрану ове таксе, док други злурадо гледају са стране”, запитао је Нитај.

Подршку је потврдила Социјадемократска Иницијатива, а један од челника ове партије Јакуп Краснићи је изјавио да је “у оваквој ситуацији, за премијера Косова је у свакој варијанти боље да иде на изборе, него да евентуално повуче таксе Србији. Нови курс треба да се настави”, поручио је Краснићи.

Док Социјалдемократска партија Косова Шпенд Ахметија сматра да треба да се узму у обзир сугестије Стејт департмента, потпредседник Демократског савеза Косова (ДСК) Љутфи Хазири је изнео став да ће веома брзо доћи и до повлачења одлуке о таксама и до пада Владе.

Ипак, аналитичар Имер Мусхколај је за дневни лист “Зери” изјавио да такса од 100 одсто на увоз српске и босанске робе треба да се укине, али уз компромис са САД.

“Нема никаквог разлога да се укину таксе док Београд говори да неће наставити са дијалогом без њиховог укидања. Они настављају борбу код разних држава за повлачење признања независности Косова. Косово има снажан аргумент на својој страни. Ако САД тражи да се укине такса, независно од захтева Београда и инсистирања Харадинаја да таксе остану на снази, онда треба видети шта укидањем такси добија Косово”, истакао је Мушкољај.

И Виолета Хаџоли из Демократског Института Косова сматра да се евентуално укидање такси на српску и босанску робу треба урадити у координацији са САД.

“Требало би постићи споразум са САД, како би се на најбољи начин уклониле таксе не наносећИ штету ни позицији Косова у односу на дијалог са Србијом, али ни нашим односима са САД, једним од наших главних савезника”, изјавила је она.

Хаџоли такође сматра да се и након данашњег сусрета са америчким амбасадором Филип Коснетом, премијер Косова неће се одмах одлучити за повлачење одлуке о таксама на српску робу, али да се не искључује да ова одлука буде привремено суспендована.

Председник Србије Александар Вучић тражи да косовска Влада повуче одлуку о таксама од 100 одсто на српску робу, као предуслов за наставак дијалога у Бриселу.

 

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

 

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …