Главна / Вести / Косово и Метохија / Амерички притисак неуспешан, таксе остају

Амерички притисак неуспешан, таксе остају

Таксе на робу из централне Србије остају на снази до постизања “свеобухватног споразума о реципрочном признавању”, рекао је косовски премијер након састанка са америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом.

Одржан је састанак косовског премијера и председника косовске скупштине Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија са америчким амбасадором Филипом Коснетом. Коснет је први напустио састанак, а затим и Харадинај.

Портал Зери онлајн пише да је Коснет инсистирао на укидању такси које је Приштина увела пре два месеца Србији и БиХ.

На конференцији за медије након састанка, Харадинај је рекао да таксе остају на снази.

“Желимо да укинемо таксу и то нам је циљ и препорука наших савезника из САД, али ми смо повезали питање таксе са свеобухватним споразумом Косова и Србије. Данас бисмо је укинули када би се остварио свеобухватни споразум о реципрочном признавању”, рекао је Харадинај.

“Сами смо донели одлуку о таксама, без икаквих консултација, и тако може остати заувек”, рекао је Харадинај, преноси портал Приштина инсајт.

Кадри Весељи је рекао да ће одлуке косовских институција о важним процесима бити у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима.

“Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада неће променити”, написао је још Весељи на свом Фејсбуку и додао да су имали “веома конструктиван састанак” и да су разговарали о изазовима ове године.

Таксе су уведене пре два месеца, 21. новембра, а Београд није применио контрамере, али је чврст у ставу да без укидања такси нема наставка дијалога са Приштином, а тиме ни решавања питања Косова, односно споразума о нормализацији односа, на чему инсистира међународна заједница.

Уследили су позиви ЕУ Приштини да повуче одлуку о таксама, а потом и “претња” главног савезника, Сједињених Држава, да ће се, уколико то не учини, Приштина суочити са санкцијама, пре свега повлачењем подршке трансформацији Косовских безбедносних снага.

Приштина је сада, према оценама аналитичара, суочена са реалношћу, а Зери оцењује да су таксе наметнуте Србији последња “јабука раздора” између Тачија и Харадинаја.

Има мишљења, међутим, да је косовска реалност другачија и да симултанка Тачија и Харадинаја, наводно доброг или бар мање лошег и лошег момка, који имају исти циљ, признање косовске независности, не може да траје бесконачно.

Извор: ТАНЈУГ,РТС

Check Also

Kурти не прихвата одлуку Уставног суда: Хтели су да оправдају Тачија, о даљим потезима наредних дана

Лидер Самоопредељења и вршилац дужности премијера Аљбин Kурти рекао је да је Уставни суд својом …