Главна / Вести / Косово и Метохија / Озбиљно схваћене препоруке САД, али таксе још увек на снази

Озбиљно схваћене препоруке САД, али таксе још увек на снази

Јучерашњи сусрет америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета са премијером Косова Рамушом Харадинајем, није утицао на промену става о таксама од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

Након састанка премијер Харадинај је новинарима изјавио да постоји жеља да таксе буду одмах укинуте, али да остају на снази док се не постигне свеобухватан споразум са Србијом, који подразумева међусобно признање.

“Разговарало се о наставку дијалога. Везано и за таксе. Дакле, о томе се разговарало. Нема неке велике промене, био је то миран разговор”, изјавио је Харадинај.

Харадинај је овом приликом открио и детаље разговора са Комесаром Европске Уније (ЕУ) за проширење и добросуседство, Јоханесом Ханом, који је прошле недеље током боравка у Приштини разговарао са косовским премијером око могућности повлачења одлуке о таксама.

“Комесар Хан је понудио помоћ и рекли смо му да он може да помогне око припреме поглавља о слободној трговини. Поглавље о слободној трговини подразумева све односе између Косова и Србије о области економије. Као да се споразумеш око догађаја као што је Рамбује: као сваки други догађај, где се окупиш и затвориш врата и не дају ти да изађеш док се не пронађе решење”, изјавио је Харадинај.

Шеф кабинета премијера Авни Арифи, који је присуствовао састанку са америчким амбасадором Коснетом, изјавио је да би било могуће да се повуче одлука о таксама у случају да разговори са Србијом почну у озбиљнијем формату.

“Постоји модалитет који је и раније поменут, да ако створимо  брз формат разговора, онда можемо да суспендујемо таксе, на пример ако би започео интензивни формат разговора. Овај став је јаван и поменуо га је премијер и председник парламента. Међутим, нисмо заинтересовани да само идемо у Брисел, а у међувремену многи су споразуми остали нереализовани”, изјавио је Арифи.

Саветник премијера, Хаљиљ Матоши је чак изјавио да таксе на увоз српске робе могу да трају још 100 наредних година, ако Србија не буде признала независност Косова.

“Када је успостављена такса, САД није била страна, тако да одлуку могу да повуче само Влада Харадинај”, изјавио је Матоши.

Представници цивилног друштва сматрају да власти на Косову треба да буду веома пажљиви у одлукама, посебно након порука и препорука стратешког партнера, (САД), који је поред инсистирања на наставку дијалога, понудио и модел повлачења одлуке о таксама, односно привремену суспензију такси, што значи да одлука о таксама може опет ступити на снагу уколико не буде постигнут споразум са Србијом.

Такво мишљење има и посланик Демократског савеза Косова (ДСК) Дритон Сељманај.

“Не смемо да доводимо у питање односе Косова са САД. Одбијање визе премијеру много говори. Такође, изјава САД у односу на таксе, говори да је САД почео да мења став према нама”, изјавио је Сељманај.

На ову изјаву Сељманаја, одмах је реаговао потпредседник Харадинајеве Алијансе за будућност Косова и градоначелник Ђаковице, Ардиан Ђини, који је на свом Фацебоок профиле позвао њега и ДСК “сазову ванредну седницу скупштине Косова за укидање такси према Србији.

Док је економиста Хекуран Мурати у емисији “Прессинг” на телевизији Т7 изјавио да је одлука о таксама донета “за покривање унутрашњих скандала” , Авни Кљинаку секретар у Покрету за уједињење сматра да одлука о таксама треба да остане на снази и да она неће нанети штету односима а САД.

“Ако ово иде до кварења односа са САД, па и са ЕУ, не бих био сагласан са тим, али (ово питање) није дошло до тога. Нема разлога да укинемо таксе због једног таквог, лаганог, притиска. Дозволимо да се притисак повећа. Нисам за то да се иде до кварења односа, али мислим да треба да се одупиремо до последњег тренутка, јер су праведне (таксе) – има добрих политичких ефеката и веома добрих економских ефеката. Сви, јавност, на Косову стоји иза тога да су таксе праведне и да не треба да нас доведу до кварења односа са савезницима и не треба да спречавају финални споразум са Србијом”, изјавио је Кљинаку.

Председник Косова Хашим Тачи, најотвореније инсистира на повлачењу одлуке о таксама на увоз српске робе, поручујући да нико ко доводи у опасност односа Косова са САД неће бити толерисан, пошто би тако нешто угрозило саму државу Косово.

“Односи са САД су важнији него било какав тренутни интерес. Ја не прејудицирам у својим изјавама, да ли се ради о овом или оном човеку, овом или оном лидеру, већ говорим у принципу и свако ко угрожава ове принципе, било ко угрожава инвестиције САД а на Косову и релације са САД, наравно да нема подршку грађана и то је скретање са стратешког ангажовања на релацији Косово-САД. Косову ни слобода ни независност не требају без подршке САД”, изјавио је Тачи.

Влада Косова је до сада донела три одлуке о увођењу такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине. Прву, 6. новембра прошле године, када је увела таксу од 10 одсто на српску и босанску робу, затим, 21. новембра када је увела таксе у висини од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине и најзад 28. децембра, када је косовска Влада донела одлуку о увођењу такси и на робу међународних брендова, који се производе у Србији и БиХ.

 

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

Check Also

Ракић донирао пумпе за воду повратницима у Клини и обећао реновирање кућа у Истоку

Повратничке породице, њих пет, у селу Гребник код Клине су данас добиле преко потребне пумпе …