Главна / Вести / Косово и Метохија / Одборници СО једногласно усвојили извештај о раду Општине Грачаница за 2018. годину

Одборници СО једногласно усвојили извештај о раду Општине Грачаница за 2018. годину

Прва редовна седница Скупштине општине Грачаница у 2019. години на којој су одборници усвојили извештај о раду Општине Грачаница и њених одељења у претходној години, али и низ других предлога и одлука одржана је данас у сали Скупштине општине Грачаница.

Седница је почела усвајањем Дневног реда, предходно утврђеног на првој редовној седници Одобра за политику и финансије, након чега је усвојен и записник са четврте ванредне седнице одржане 18. децембра 2018. године.

Једногласно је усвојен годишњи извештај о раду Општине Грачаница, односно општинских одељења за 2018. годину, који је представио председник Општине Грачаница Срђан Поповић. Он је казао да је више него задовољан оним што је урађено и да су остварени сви планирани циљеви и пројекти. Истакао је да ће он и општина Грачаница наставити да раде у интересу грађана.

„Наш циљ је да општину што више приближимо нашим грађанима, да будемо њихов сервис, да чујемо за њихове проблеме и исте покушамо да решимо. Кроз кабинет председника општине прошло је преко 900 грађана и захваљујући тим разговорима решено је преко 300 проблема“, казао је Поповић.

„Социјално угроженим породицама и младим брачним паровима обезбедили смо кров над главом захваљујући становима у Сувом Долу, у Доњој Гуштерици изградили смо три, а у Лапљем Селу шест зграда, четири се граде средствима општине Грачаница, а две, захваљујући потписаном меморандуму, гради Министарство администрације. Тим меморандумом уређено је и речно корито код Тржног центра у Грачаници у оквиру прве фазе урбанизације, која ће бити приоритет и у 2019. години. Изграђене су и три куће у које су усељене најугроженије породице, док је велики број породица добило грађевински материјал за адаптацију стамбеног простора“, истакао је председник Поповић.

Први човек општине Грачаница је казао да су на територији локалне самоуправе током протекле године спроведени бројни инфраструктурни пројекти.

„Грачаница је добила нову примарну саобраћајницу, изграђен је пут од Батуса до Враголије, потпуно је реконструисана деоница пута од Ливађа до магистралног пута Приштина – Скопље, у Добротину су изграђени нови мостови, који су срушени услед поплаве која је погодила то место, асфалтиран је пут до новог гробља у Грачаници, асфалтиране бројне улице у скоро свим местима у општини Грачаница. Јавне службе су биле на висини задатка, редовно су чистили и одржавали путеве у зимском периоду и решавале комуналне проблеме“.

Поповић је казао да ће један од приоритета бити развој пољопривреде. „Захваљујући потписаном меморандуму са ЕУ опремљена је механизацијом Земљорадничка задруга, која је поново у функцији“.

 

Према речима Поповића, велика улагања била су и у образовању и здравству.

„Почетком 2018. године општина Грачаница огревом је обезбедила све школе и успела да обезбеди спортску опрему. Један од већих пројеката који смо успели да завршимо у протеклој години је ново обданиште у Угљару, реконструисане су школе у Батусу, Доњој и Горњој Гуштерици, у Лапљем Селу је завршена фискултурна сала, а нову балон салу добила је Доња Гуштерица, у Горњој Гуштерици изграђена је предшколска установа, а у Лапљем Селу реконструкција Дома културе. У Лапљем Селу у току је изградња средњошколског центра, бруто површине 8.000 квадрата. Отворили смо велику спортску халу у Лапљем Селу и покушаћемо да у том спортском центру упослимо нове раднике“.

„Када је здравство у питању имали смо један велики капитални пројекат, а то је дигитализација кабинета за радиологију, поред тога лабараторијском опемом опремили смо здравствене установе, набављали реагенсе и потрошни медицински материјал“, казао је Поповић представљајући извештај о раду Општине Грачаница и општинских одељења.

Одборници Скупштине општине Грачаниц одмах по представљању извештаја имали су могућност да председнику Поповићу постављају питања. И представници позиције и представници опозиције похвалили су извештај о раду, који су након расправе једногласно усвојили.

Одборници Зорица Недељковић и Ратко Перенић казали су да би Општина Грачаница у даљем раду требало да се посвети омладини и отварању нових радних места. Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је ће у будућности највећи фокус бити усмерен на стварању нових радних места и привлачењу инвеститора и да прве резултате очекује у овој години. Према Поповићевим речима, у Грачаници ће у овој години бити отворен и омладински центар који ће се бавити питањима младих.

Одборница СЛС-а Милена Здравковић казала је да би један од приоритета општине Грачанице требало да буде и увођење градског превоза и решавање комуналних проблема. Председник Поповић је казао да је општина Грачаница кренула у процес формирања комуналног предузећа, у оквиру којег би требало да функционише и линија градског превоза.

Извештајем о раду Општине Грачаница био је задовољан и одборник опозиције Видак Ристовић.

„Господину Поповићу вашим доласком на место председника општине Грачаница био сам сумњичав, да нећете моћи да се изборите са обавезама и проблемима. Али Ви сте ме демантовали. Обратићу се спортским жаргоном, селектор се променио и екипа је почела да игра. У ових годину дана створили сте систем, екипу сте увели у кординиран и добар начин рада, и то сви примећујемо на терену. Анализирајући вашу успешну годину, сматрам да је општина постала прави сервис грађана и само тако наставите“, казао је Ристовић.

„Општина Грачаница потрудиће се да настави оваквим темпом, захваљујем се свима на конструктивној сарадњи за коју се надам да ће се наставити. Уколико будемо јединствени верујем да ћемо остварити наше циљеве“, закључио је председник општине Грачаница одговарајући на питање одборника Скупштине општине Грачаница.

 

У наставку седнице усвојена је Уредба о транспарентности општине Грачаница, а одмах потом и Акциони плана транспарентности за 2019-2022.

На предлог председавајућег Скупштине општине Грачаница Љубише Караџића усвојена је измена и допуна Пословника о раду Скупштине општине Грачаница. Потом су редом усвојени Годишњи извештаји о раду за 2018. годину – Одбора за политику и финансије, Скупштине општине Грачаница и Одбора за заједнице.

Одборници СО усвојили су захтев Епархије рашко-призренске да се ослободи плаћања пореза на пренос апслолутних права за пет парцела.

На седници СО усвојена је и измена правилника Бр.03/18/ОГ о општим условима о парцелацији, прописима и поступку за изградњу објеката и издавање грађевинских услова за грађевине у надлежности општине.

 

Check Also

Поповић: Заједница српских општина је гаранција опстанка Срба на Косову

Наставак дијалога Београда и Приштине је једино средство да дођемо до договора и проблеме Срба, …