Главна / Вести / Косово и Метохија / Влада у Приштини намерава да прода Телеком на Косову

Влада у Приштини намерава да прода Телеком на Косову

Косовска влада је одлучила да започне припреме за приватизацију “Косово Телекома”, са међународним компанијама које су већ заинтересоване за његову куповину, прености портал “Приштина инсајт”.

Ово је трећи покушај владе у Приштини да приватизује српску компанију, након два претходна неуспела покушаја 2011. и 2013. године.

Косовски министар економије и развоја Валдрин Љука је, у објави на свом Фејсбук налогу, написао да је затражио од Европске банке за обнову и развој да буде укључена у процес приватизације “Косово Телекома”, који би укључивао помоћ ЕБРД-а косовској влади у реструктурирању компаније како би побољшала своје перформансе.

“Свима сам јасно ставио до знања да је пре било какве одлуке о приватизацији приоритет побољшање перформанси и праксе у предузећу”, навео је Љука.

Додао је да његов захтев ЕБРД-у има за циљ да обезбеди техничку помоћ у фази реструктурирања и реорганизације тог предузећа, те да влада предвиђа приватизацију косовске телекомуникационе управе.

Према његовим речима, ЕБРД је позитивно одговорила и изразила спремност да пружи техничку помоћ у фази реструктурирања, путем зајма до 25 милиона евра израдом нацрта документа о корацима које косовске власти треба да предузму да дође до приватизације те компаније.

Портал Приштина инсајт даље наводи да су четири међународне компаније заинтересоване за куповину “Косово Телекома” и да су поднеле захтев Министарству за економски развој за приватизацију тог предузећа.

Компаније као што су А1 Телеком Аустрија, Оранџ, Роквеј капитал из групе ПФФ и “Артиљери уан” исказале су интерес за приватизацију ‘Косово Телекома”, саопштено је из косовоског Министарства за економски развој, наводи се у тексту.

Извор: Танјуг

Check Also

Поповић: Заједница српских општина је гаранција опстанка Срба на Косову

Наставак дијалога Београда и Приштине је једино средство да дођемо до договора и проблеме Срба, …