Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Није могуће задржати замрзнути конфликт на Косову

Вучић: Није могуће задржати замрзнути конфликт на Косову

Време је да почнемо да размишљамо о људима, чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће, поручио је председник Александар Вучић и додао да се варају сви који мисле да је могуће задржати замрзнути конфликт на Косову и Метохији.

“Жалостан сам ако људи неће то да разумеју, али ја то не могу да променим, као што нећу да мењам политику која је рационална, озбиљна и одговорна и која је доносила добре резултате Србији”, рекао је Вучић.

Он је то рекао одговарајући на питање који компромис Београда и Приштине би био прихватљив Немачкој, која цени наш покушај да компромис постигнемо, ако је већ признала Косово у постојећим границама.

Председник је подсетио да је не само Немачка, већ да су 22 од 27 чланица ЕУ већ признале независност Косова у границама наше јужне покрајине.

“Некада се тога ретко сетимо, зато што некада би да заборавимо на свет, а онда бисмо 20 минута касније да будемо део света, а неретко бежимо од стварности. Верујем да ће Немачка водити рачуна, не само о дијалогу, већ и постизању компромисног решења. Да ли ћемо успети у томе остаје да се види”, објаснио је он.

Вучић је рекао да се трудио и покушавао свих година, водећи рачуна и о омладини, да сачува мир и стабилност, да укаже да није могуће задржати замрзнути конфликт.

“Постоје интереси и других страна, интереси Албанаца, али и многих великих сила које не желе решавање проблема. Постоје они који кажу да желе коначно сопствену државу и да су спремни да плате цену колика год била. Питам грађане Србије: колику цену смо спремни да платимо? Колико смо платили већ у прошлости због погрешне политике. Време је да почнемо да размишљамо о људима, наравно чувајући своје интересе и добијајући највише што је могуће”, поручио је он.

Вучић:Не поистовећивати Споразум из Преспе и Косово

Честитам и Скопљу и Атини на Преспанском споразуму, али наши проблеми у односима са Приштином су стоструко тежи и та питања не треба поистовећивати, истакао је председник.

“Не мешамо се у унутрашња питања других земаља. Србија честита и једнима и другима и бићемо једна од првих земаља која ће нашег јужног сушеда признати под новим именом. Желимо најбоље могуће односе са обе земље и још једном честитам и Ципрасу и Заеву”, рекао је Вучић..

Он међутим, истиче да то питање не треба поистовећивати са питањем Косова.

“Ту се радило само о имену. Наши проблеми у односима са Приштином су стоструко тежи и људи то треба да разумеју”, каже он, посебно мислећи на Европљане који мисле “сад смо решили један проблем”, па сад остаје само Косово.

Желимо да решимо то питање, али она се не смеју поистовећивати, јер се драматично разликују и по тежини и по последицама које имају, истиче Вучић.

“Политика Србије и оно што нама доноси највише добра и наде јесте политика регионалне стабилности, отворених гарница, јер се у економском смислу никог не плашимо. Први пут смо прешли БиХ по платама у јануару, а и по пензијама, и та ће разлика бити све већа и прилагођаваћемо се онима који имају веће плате и пензије и надам се ћемо их претећи ако се овако настави”, рекао је он.

Ако се овако настави имаћемо чиме да обрадујемо и запослене у јавном сектору и пензионере до краја године, закључио је Вучић.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Ђурић: Српска листа није листа конфликта већ листа сарадње

За Србију је неприхватљив чин Приштине којим се забрањује излазак робе из централне Србије без докумената …