Главна / Некатегоризовано / Београд и Љубљана искрени пријатељи, подршка европском путу Србије

Београд и Љубљана искрени пријатељи, подршка европском путу Србије

Александар Вучић и Борут Пахор указују на пријатељске односе Србије и Словеније, што се огледа и у трговинској размени две земље. На путу ка чланству у ЕУ, Србија ће имати подршку Љубљане, поручује Пахор. Оба председника указују да значајну улогу на том путу има дијалог са Приштином.

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за медије након састанка са словеначким колегом Борутом Пахором рекао да између Београда и Љубљане владају односи пријатељства и да је економска сарадња у порасту.

Вучић је подсетио да је ово трећа Пахорова посета за 10 година и да она сведочи о доброј динамици развоја.

Када је први пут био званично у Београду, две земље су имале трговинску размену у вредности од око 500 милиона евра, а она је достигла сада 1,3 милијарде евра.

“То показује да наши односи јесу бољи. Србија Словенију доживљава као искреног пријатеља. Имамо односе међусобног уважавања и пријатељства. Верујем да они могу да буду још бољи”, рекао је Вучић.

На састанку двојице председника било је и речи о билатералним и регионалним политичким питањима.

“Ценимо улогу Пахора у регионалним питањима. Захвалан сам му на личном ангажовању у процесу Брдо–Бриони, сматрамо да доприноси стабилизацији прилика у региону и верујем да ће сусрет у Тирани бити од великог значаја за цео регион”, навео је председник Србије.

Указао је да на европском путу Србија имамо подршку Словеније. “Највећи број словеначких експерата учествовао је у пружању помоћи на европском путу, желимо да се убрза тај пут”, истакао је Вучић.

Указао је да је на том путу кључно питање односа Београда и Приштине. Уверен је да ћемо, ако успе да се дође до решења, Београд имати подршку Љубљане.

“Истовремено, желимо да глас Словеније буде још снажнији у ЕУ, уверени смо да може да доведе до даљег разумевања потреба грађана Србије. Све што можемо да урадимо у јачању економских и културних веза, спрота, образовања, Србија је у потпуности спремна да то учини”, навео је Вучић.

Пахор је у обраћању поручио да Србија има подршку Словеније на свом европском путу. И он указује на значај дијалога са Приштином.

“Као твој пријатељ и пријатељ Србије желим да кажем да подржавам тај дијалог и не видим му алтернативу. Не знам кад и како ће се завршити, то зависи од билатералних разговора, али оно што може Словенија као пријатељ са свима у региону да помогне, ја сам понудио”, рекао је Пахор Вучићу на конференцији за медије.

Извор: РТС

Check Also

Хоти присуствује састанцима у Бриселу

Косовски премијер Абдулах Хоти, који је јутрос објавио да је отказао посету Вашингтону, није отказао …