Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Појачани напори да се наруши јединство Срба

Ђурић: Појачани напори да се наруши јединство Срба

Напори многих споља и многих изнутра да се политичко и институционално јединство Срба на КиМ што је могуће више наруши су појачани, као и намера да се српски народ ослаби, изјавио је вечерас у Звечану директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Он је новинарима, после састанка са представницима Срба са КиМ, казао да нема дилеме да су појачани различити притисци и методе да се српски народ ослаби, попут тарифа и такси које отежавају свакодневни живот, ригидних позиција везаних за дијалог Београда и Приштине.

Ђурић је истакао да постоје и невидљиви притисци као што су, каже, одређена настојања да се унутар српског корпуса вештачки произведу пукотине.

Изразио је задовољство што су Срби из свих српских средина у јужној покрајини на састанку показали решеност да се боре за српске интересе и решавање проблема српског народа на КиМ, преноси Тањуг.

Током састанка телефонски се обратио и председник Србије Александар Вучић, а Ђурић је казао да је председник пре свега послао поруку солидарности и слоге целе Србије у настојању државе да помогне српском народу на КиМ.

Ђурић је навео да се разговарало и о 141 пројекту који реализује и финансира Влада Србије у јужној покрајини.

„То што влада данас више него икада помаже српском народу на КиМ, значи да од сваког нашег грађанина постоји подршка да се помогне опстанак нашег народа у јужној покрајини”, рекао је Ђурић.

Навео је да су пројекти које влада финансира значајни и за живот и опстанак српског народа и да су од суштинске важности, јер су међу пројектима нови путеви, школе, болнице – „све оно што је потребно да се удахне живот српским срединама које посустају под теретом притисака и лоших услова”.

„Огромна је наша обавеза да у овој години дамо снажан импулс реализацији свих тих пројеката”, рекао је Ђурић и истакао да је најважније да се на КиМ сачува јединство и слога.

Према његовим речима, многи ситуацију на КиМ представљају у светлости која одговара њиховим дневно-политичким потребама и спремни су да жртвују национални и државни интерес на КиМ где, истиче Ђурић, деоба не сме да буде.

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да је тема вечерашњег састанка била политичко-безбедносна ситуација у смислу такси које су уведене од стране привремених приштинских органа, као и неразумних притисака који се сваког дана могу чути из Приштине.

„Једна од тих порука је и о уједињењу Митровице, која нема за циљ економски развој како они желе да представе, већ има за циљ да протера Србе из северног дела Митровице као што су урадили из јужног дела”, рекао је Ракић.

Истакао је да су се договорили да ће и даље дејствовати сложни и јединствени и нагласио да им даје снага порука председника Вучића да ће Србија снажно и максимално подржавати Србе на КиМ.

Извор: Танјуг

Check Also

На КиМ преминуло 6, новозаражених 392, повећан број хоспитализованих

У последња 24 сата на КиМ је преминуло шест лица од последица коронавируса, па укупан …