Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Понашање Албанаца на КиМ ће им се обити о главу

Брнабић: Понашање Албанаца на КиМ ће им се обити о главу

Премијерка Ана Брнабић рекла је да Приштина, за разлику од Београда, води политику конфронтације и инсистирања на баријерама и сукобима и додала да верује да ће се такво понашање прво обити о главу Албанцима на КиМ и да неће проћи без последица.

Коментаришући политику Приштине и потезе које вуку косовски Албанци, Ана Брнабић каже да је то управо пример у коме би и она волела да реагује импулсивно, иако то није политика Владе Србије, већ разумна, паметна политика.

“Требало би да не користим речи које бих у овом тренутку најрадије искористила да опишем политику Приштине. И ово је данас (посета САД) пример где Србија иде и какву политку води и какву будућност види за себе. Док ми размишљамо о знању, иновацијима, технологији и бољем квалитету живота за грађане Србије, они и даље размишљају и инсистирају на конфронтацијама, на сукобима, блокадама и баријерама”, рекла је председница Владе новинарима у Атланти.

То, како каже, није политика будућности, то није политика 21. века и та политика ће прво да се обије о главу Албанцима на Косову и Метохији.

“Ми ћемо наставити да будемо конструктивни, да се окрећемо сарадњи, да се баријере уклоне”, истакла је Брнабићева.

Нагласила је да се ствари не смеју замагљивати, иако Приштина покушава то да уради.

“Покушавају да направе ситуацију која је превише комплексна, у којој не разумете шта ко тамо ради – мислим да воде једну те исту политику. Треба да се вратимо на то да таксе морају да буду уклоњене, на то је позвала и ЕУ и више пута САД и остали релевантни међународни играчи и да причамо о стварима које се тичу Бриселског споразума – да Приштина, у априлу ће бити шест година, ништа није урадила од Бриселског споразума”, рекла је Брнабићева.

Какви су то партнери, потпишу нешто а не примене, упитала је премијерка и додала да треба да се вратимо томе ко испуњава обећано, а ко има политику конфронтација.

“То је оно што ми можемо да понудимо свету, а онда они који подржавају Приштину нека виде шта подржавају”, поручила је Брнабићева.

На питање како да се ствари доведу до тога да укину таксе, јер не слушају ни Европу ни САД, премијерка одговара: “Ја сам сигурна да ће то имати последице, зато што једноставно не могу да верујем да таква политика у 21. веку не доводи до било каквих последица и од стране њихових партнера у САД и од стране ЕУ.”

Додала је да Србија данас, као што је водила паметну економску политику, сада води паметну, разумну, стратешку политику у смислу и наших међународних односа и позиционирања Србије.

“И то је оно што се дешава. Коначно имамо једну конструктивну политику, размишљамо главом а не емоцијама и то је довело до тога да данас имамо једну балансиранију политику наших партнера у САД и свакако имамо то да ЕУ више не прича о две стране. То је резултат паметне, стратешке, избалансиране политике, а не вођења емоцијама као до сада. То је теже, много је лакше реаговати импулсивно, али много је паметније овако”, навела је премијерка.

Брнабићева, међутим, наглашава да ће бити потребно много времена да се промени перцепција Србије.

Извор: РТС

Check Also

Одаловић: Нестали за Београд приоритет, у Приштини нису сви благонаклони

Питање проналажења несталих на простору КиМ је комплексно, за Србију је приоритетно, али у Приштини …