Главна / Култура / Школа балета Грачаница отвара одељење у Шилову и припрема прву балетску представу на КиМ

Школа балета Грачаница отвара одељење у Шилову и припрема прву балетску представу на КиМ

Школа балета отворена је крајем фебруара прошле године у Грачаници. Од првог дана па до данас много је заинтересоване деце, која су и даље усплахирена и заинтересована да науче што више о балету, истакла је гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница Лидија Павловић, балетска уметница и педагог класичног балета.

„Деца су у првој сезони  научила основне покрете у балету, начин понашања на сцени, терминологију. Сада су деца мало порасла и већ се зна када и како, односно којим делом тела се која вежба изводи, редослед вежби, слуша се музика, савладала су терминологију тако да се сада усавршавамо. Следећи корак нам је да, уз подршку општине Грачаница, набавимо штапове и кренемо са правим балетским вежбама“, истакла је Павловић.

Она је додала да има много талентоване и заинтереосване деце за ову врсту уметности и, управо због тога, школа балета ће отворити неколико истурених одељења у српским срединама на КиМ.

„Нашу школу балета подржава Министарство културе и информисања РС што нам даје право и слободу да спроводимо нове идеје, тако да ћамо ускоро почети са пилот пројектом у Шилову, где ће бити отворен пункт школе балета и оно што ме посебно радује јесте чињеница да тамо већ има пријављено 50 деце. Након Шилова, план је да отоворимо и пункт у Зубином Потоку, а круна ове идеје биће уједињење свих ових истурених одељења у једну велику балетску представу, која ће премијерно бити приказана у Грачаници за Видовдан“, казала је Лидија.

Она је додала да без деце, која су талентована и упорна, и њихових родитеља, ова прича не би била успешна.

„Школа балета Грачаница, Дом културе Грачаница и моја маленкост су једна страна ове приче, али морам нагласити да без деце и њихових родитеља, који их несебично доводе, ова прича не би била овако успешна. Дакле, ова деца су, заједно са родитељима, колико и ми-организациони тим, утемељивачи ове дивне уметности на овом поднебљу“, истакла је Лидија.

Школа балета позива све заинтересоване да се прикључе, а ускоро ће организовати аудицију на коју ће моћи да се пријаве и дечаци, који желе да буду учесници прве балетске представе на КиМ.

Check Also

Одржана промоција књиге “Успомене са Косова”- Драгољуба Стојадиновића

Књига о историјским подацима представљеним кроз причу интелектуалца, који је живео и радио у Приштини, …