Главна / Друштво / Дуван – “биљка убица” број 1!

Дуван – “биљка убица” број 1!

Дувански дим годишње убије пет милиона људи, од тог броја 600.ооо је колетарална штета. Дуван не прија ником, то је биљка убица број 1.

Када говоримо о штетности дувана основно је знати да не постоји минимална сигурна доза којој човек може бити изложен. Пушачима су угрожени сви витални органи, самим тим угрожен им је живот. Поред оних који су активни конзумери никотина, неретко страдају и они који су изложени дуванском диму, ткз. пасивни пушачи.

У циљу подизања свести код мештана о значају борбе против дуванског дима, о штетности дувана на људски организам и о неопходности заштите деце и свих непушача од ове канцерогене хемикалије, ученици Медицинске школе из Грачанице су акцијом у којој су делили флајере и разговарали са мештанима обележили Национални дан борбе против дуванског дима и на поменути начин скренули пажњу јавности на лоше статистичке податке када је у питању стопа смртности од дуванског дима.

Ученик Немања Јовановић рекао је за програм РТВ Грачаница да је неопходно разговарати чешће на ову тему и подићи свест о штетном утицају цигарета како на саме пушаче тако и на непушаче, изложене диму.

“Морамо чешће да говоримо о штетности дувана на наш организам, а посебно да подигнемо свест код мештана о угрожености непушача, који су свакодневно изложени дуванском диму и третирају се на тај начин као пасивни пушачи”, рекао је Јовановић.

Валентина Николић, професор психологије у Медицинској школи и организатор психолошке секције истиче да је секција оформљена на почетку школске године и да им је једна од активности обележавање значајних датума у току сваког месеца.

“Данас обележавамо Национални дан против дуванског дима. Ученици су акцију спровели тако што су у школи у Грачаници, али и у свим издвојеним одељењнима у Гуштерици, Лепини и Племетини истакли постере на видним местима, а на којима су представљене информације о штетним супстанцама које садржи цигарета. Делили су флајере са информацијама о штетном утицају дуванског дима и разговарали са суграђанима на дату тему”, каже Николићева.

Истакла је да у великом броју случајева никотин делује као средство за умиривае напетости, што, наравно за последице има лоше здравствено стање организма.

Реализацију секције помогли су психолог школе Александра Турковић, психолог приправник Тијана Стевић и наставник Грађанског васпитања Милан Јовановић.

Акцију обележавања Националног дана без дуванског дима подржало је Одељење за здравство при општини Грачаница.

 

Check Also

Ђурић: Обезбеђени и дистрибуирани лекови, заштитна опрема и храна

“У општинама Лепосавић и Гњилане набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове и храну грађанима. У …