Главна / Вести / Косово и Метохија / FDMC и CSD Представиле извештај о транспарентности локалних самоуправа пдо називом „Слободан проток информација“

FDMC и CSD Представиле извештај о транспарентности локалних самоуправа пдо називом „Слободан проток информација“

Данас од 11 часова у ресторану Огњиште у Грачаници,организовано је представљање извештаја о транспарентности локалних самоуправа под називом „Слободан проток информација.

Према истраживањима невладиних организација Центар за комуникацију и развој друштва и Форума за развој мултиетничку сарадњу, о транспарентности рада шест локалних самоуправа са српском већином јужно од Ибра која је презентована у Грачаници, констатовано је да увећини ових општина није довољно заступљена транспарентност у њиховом раду.

Дејан Радивојевић из Форума за развој и мултиетничку сарадњу, рекао је:

„Генерално минимални законски стандарди се испуњавају, и то је оно што је довољно самим општинама, оно што грађанима није довољно јесте сам рад општина у улози цивилног друштва на постизању свести самих грађана, такође и о њиховим обавезама и правима да знају“. Рекао је Радивојевић.

Сами испитаници једноставно сматрају, да општине раде само оно што је њима у корист,рекао је Оливер Вујовић из Центра за комуникацију и развој друштва.

Како Вујовић истиче: „ Народ сматра да су они дошли ту да раде само оно што њима иде у корист,иако не виде праву слику јер немају додатних информација“ . Рекао је Вујовић.

Једина локална самоуправа која је по овом истраживању добила позитивне оцене, са коректним односима са грађанима и медијима је Општина Грачаница.

Славиша Данић, заменик градоначелника Општине Грачаница је рекао:

„ Прошла година била је једна од најуспешнијих од самог формирања Општине Грачаница, имали смо веома велике резултате и такође остварили смо све што смо имали као реализацију за 2018 годину“ . Истакао је Славиша Данић.

На самом скупу је иначе закључено да уколико нема транспарентности, нема ни поверења а када нема поверења нема ни напретка те средине.

 

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …