Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић од Трампа затражио подршку за проналажење решења за Косово

Вучић од Трампа затражио подршку за проналажење решења за Косово

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо председнику САД Доналду Трампу у коме му је затражио подршку за проналажење трајног и одрживог решење за Косово и Метохију и позвао га да посети Србију.

Вучић је Трампу захвалио на подршци коју САД пружају Србији на европском путу, а посебно на подршци напорима за очување мира и стабилности на Западном Балкану.

“Вашим љубазним писмом од 14. децембра још једном сте истакли спремност Сједињених Америчких Држава да помогну у дијалогу Београда и Приштине, како би се нашло решење за вековни проблем Косова и Метохије”, наводи се у Вучићевом писму.

Како се наводи, ником није више стало до решења, јер је проблем Косова и Метохије тешко бреме, пре свега за Србију и српски народ.

“Посвећени смо дијалогу и приступамо му храбро и реално, размишљајући о будућности свих нас на Западном Балкану. Испунили смо и све наше обавезе из Бриселског споразума. Међутим, Србија не може да реши тај тежак проблем сама”, наводи Вучић.

Према његовим речима, без обзира на нашу вољу и веру, таксе које је увела Приштина на робу из Србије представљају оптерећење и непремостиву препреку за наставак дијалога.

“Оне не само да наносе штету српској економији, него и угрожавају живот Срба на Косову и Метохији, чија права морамо да бранимо и штитимо. Наглашавам још једном: истог тренутка када Приштина укине ту неразумну и штетну меру спремни смо да наставимо дијалог у потрази за трајним и одрживим решењем”, истиче се у писму.

“Желим овим писмом да још једном истакнем и своју чврсту опредељеност да заједничким снагама обогаћујемо односе наших двеју земаља. Поносан сам што се моја земља у два светска рата борила на страни права и правде и што смо били савезници. Прошле године смо обележили век од када се српска застава вијорила над Белом кућом, у част храбрости Србије и жртава које је поднела у Првом светском рату”, навео је Вучић.

Вучић је подсетио историјског савезништва кроз тај светли пример заједничке прошлости.

“Желим да Вам још једном упутим позив да посетите Србију као први амерички председник после, безмало, четрдесет година. Уз срдачне поздраве, примите, екселенцијо, најбоље жеље за даљи напредак Ваше земље и благостање америчких грађана, као и изразе мог дубоког уважавања”, наводи се у писму председника Вучића упућеног председнику Доналду Трампу.

Извор: РТС

Check Also

Анђелковић: Питање наставка дијалога тачка преламања интереса великих сила

Питање наставка дијалога између Београда и Приштине постало је у великој мери тачка преламања интереса …