Главна / Вести / Косово и Метохија / Тодосијевић: Грађани Северне Митровице никада неће пристати на уједињење

Тодосијевић: Грађани Северне Митровице никада неће пристати на уједињење

Поводом најава градоначелника јужног дела Митровице Агима Бахтирија да ће доћи до уједињења северног и јужног дела Митровице, велики протест Срба биће одржан данас у подне испред зграде ЕУЛЕX-а . На скупу ће говорити доктор Милан Ивановић, директор КБЦ Косовска Митровица, ректор Универзитета у Приштини Раде Грбић, студент-проректор Немања Бишевац и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић.

„Они имају жељу да уједине северни и јужни део Митровице, не поштују ни законе који су сами прописали, где у Закону о локалној самоуправи јасно стоји да до уједињења две општине, територије може доћи само уз обострану сагласност. Међутим, такву сагласност никада неће добити од грађана Северне Митровице. Међутим, ситуацију морамо озбиљно схватити, јер оно што нису успели до 1999. и 2004. године када је био погром, покушавају сада. Настављају са етничким чишћењем и њихов основни циљ, Бахтирија и институција у Приштини, јесте да у Косовској Митровици и на северу Косова и Метохије не буде више Срба. Оно што могу да поручим свима јесте да ћемо се као и до сада, мирно, пре свега, изборити за наша права, да живимо на овим просторима. Ми ћемо данас са протеста јасно и гласно поручити свима и Албанцима и међународној заједници да се не играју са таквим сценаријима, јер ће наићи на жесток отпор. Позвао бих све грађане северног Космета да масовно изађу на митинг, испред нас не стоје никакви западни ментори, већ воља да останемо овде. Функционери Српске листе, руководства привремених органа, градоначелници, сви су на истом задатку, да буду испред народа, шта год да се деси. Нема места паници, грађани могу бити спокојни“, рекао је за Јутарњи програм ТВ Мост Иван Тодосијевић, председник Привременог органа Општине Звечан.

„Ниједну најаву из Приштине не смемо схватити неозбиљно. Овај наш протест данас представља упозорење да морамо бити јединствени, да се заједничким снагама  морамо одупрети, јер досадашњим санкцијама које су уведене, угрожене су све слободе грађана на Косову и Метохији. Најавом анексије Северне Митровице прети се опстанку наших грађана на простору Косова и Метохије. Ове најаве изазивају велику забринутост код свих грађана, наших студената и њихових родитеља. Последња посета директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића је показатељ свима нама да ће држава Србија и даље бити уз свој народ на Косову и Метохији и да ће пружити максималну подршку и помоћ и да неће дозволити да се деси нешто што би угрозило наш останак и опстанак на овим просторима“, истакао је Раде Грбић,ректор Универзитета у Приштини, гостујући у Јутарњем програму ТВ Мост.

Извор: ТВ Мост

Check Also

ОЕБС шаље мисију за изборе у Србији

Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) шаље Специјалну мисију за оцену парламентарних …