Главна / Вести / Косово и Метохија / Почео протест у Косовској Митровици

Почео протест у Косовској Митровици

Испред зграде Еулекса у Косовској Митровици одржава се мирни протест грађана под називом “Против анексије северне Косовске Митровице”. Повод за протест је намера албанских лидера да уједине северни и јужни део града.

Окупљенима се обратио Милан Ивановић, директор КБЦ Косовска Митровица и поручио да је ово миран грађански протест због албанског терора, такси и покушаја анексије јужне српске покрајине.

Како каже данашњи миран протест је усмерен против настојања градоначелника Јужне Митровице Агима Бахтирија да влада и северним делом тог града.

“Ово је грађански протест, један од хиљаду протеста у последњих 20 година које смо одржали због албанског насиља, тираније, терора, убиства Срба, а последњих неколико месеци због антицивилизацијских и антисрпских такси, а данас посебно због покушаја анексије северне Косовске Митровице”, поручио је Ивановић.

Додаје да Приштина хоће да уједини Митровицу.

“Кажу из Приштине и јужне стране да хоће да уједине Митровицу, а уствари хоће да нас омреже у бодљикаву жицу у албански концентрациони логор, где бисмо изгубили слободу, били вазали и робље, а они би по трећнинском систетму једну трећину протерали, једну побили, а једну и покусали да асимилују”, рекао је Ивановић.

Како је рекао, чак и њихови ментори који су створили квази државу су предвидели српске општине са српском управом.

“Нећемо им дозволити и бранићемо се и борити свим легитимним средствима и то што нас има оволико даје наду да ће наша борба бити успешна”, рекао је Ивановић.

Ракић: Ово је борба за наше боље сутра

Окупљеним грађанима обратио се и председник Српске листе Горан Ракић који је истакао да је данашњи протест “наша борба за наше боље сутра”.

“Јуче таксе, данас анексија или у преводу окупација Косовске Митровице, сутра Звечана, прекосутра Лепосавића, Зубиног потока, Трепче. Желе под неким њиховим неразумним предлозима да нас увере да уједињењем Митровице желе да нас економски развију. То је лаж”, рекао је Ракић.

Упитао је представнике Европске уније зашто ћуте када се зна да у јужном делу Косовске Митровице не живи ниједан Србин.

“То желе и са нама да ураде, да уједине Митровицу и да нас сутра више не буде овде. Нећемо то дозволити”, истакао је Ракић.

Како је рекао, представници приштинских власти ће “сутра извршити можда политички, правни, а можда и физички напад на Трепчу – промениће статут и неће дозволити да наши радници, деца, мајке, очеви, имају основне и елементарне услове за живот, плату”.

“Нећемо им то дозволити. Остајемо овде, на бранику наше отаџбине. Преседнику (Александру) Вучићу смо послали јасну поруку и добили чврсто уверавање и гаранције да ће он и држава Србија увек бити уз нас и са нама”, рекао је Ракић и закључио:

“Свима и у Приштини и у Европи, и нашој браћи и сестрама у Србији шаљемо јасну поруку ”Одавде нема назад. Живела Србија”.

“Студенти истрајни у борби за права Срба на КиМ”

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић је истакао да се само јединством, радом, трудом упорношћу и уз помоћ и подршку државе Србије могу превазићи највећи проблеми.

“Посебно смо поносни на наше студенте који су мирном и достојанственом борбом за своја права показали да смо народ не велики по броју, али велики по својим делима. Универзитет који има такве студенте не треба да брине за своју будућност”, рекао је Грбић.

Срби су се данас окупили, како је нагласио, да би подсетили целокупну међународну заједницу да су обесправљени и да су им угрожена елементарна људска права, али и да би анексијом северне Косовске Митровице поред права био угрожен и опстанак.

“Ако наше здравство, школе и универзитет не буду у здравственом и образовном систему Србије, неће бити ни Срба на КиМ”, истакао је Грбић.

“Међународна заједница да спречи ново кршење мира”

Студент проректор Немања Бишевац указао је да најављена анексија северне Митровице представља више него велики повод за сабирање Срба и других мањина на КиМ.

“Сабирање, не дељење као што покушавају да нас деле. Ми студенти стојимо уједињени у интересима наше мајке Србије. Ми који оловком и хартијом бранимо тековине цивилизованог друштва, захтевамо од међународне заједнице да спречи ново кршење мира у заштити тековине Бриселског споразума”, истакао је Бишевац.

Представница Рударског басена “Трепча” Невенка Вукчевић указала је да се представници Приштине спремају за усвајање Статута о новој Трепчи, те да тај документ неће донети ништа добро ни за Албанце ни за Србе.

“Хоће право управљања над севером и да до краја униште оно што успешно ради. Они који не знају да уведу ред у својој кући, хоће то да раде у туђој. Е, па не дамо. Нисмо спремни да учествујемо у економском самоубиству”, рекла је Вукчевићева.

Једини циљ Приштине је, како је рекла, укидање радних места, али да им Срби то неће дозволити.

“У протеклом периоду имали смо много тешких ситуација, много блокада, али уз помоћ Владе Србије и председника успевали смо да превазиђемо све проблеме и да наставимо даље”, нагласила је Вукчевићева.

Позвала је Србе да остану јединствени, али и Владу Србије и председника да им помогну и овај пут јер, како каже, само њима верују.

“Ово је српски град, српска Митровица”

Након обраћања, грађани су кренули у протестну шетњу до главног градског моста, а на почетку колоне био је развијен транспарент “Одавде нема назад”, уз грб Србије.

Протест је завршен код моста кој дели јужни и северни део.

На крају шетње, председник Српсле листе Горан Ракић захвалио је свима који су дошли да покажу колико воле – Митровицу, Лепосавић, Трепчу, Газиводе, Валач и државу Србију.

“Налазимо се овде да свима још једном јасно ставимо до зања – ово је српски град, српска Митровица”, рекао је Ракић и поручио да “одавде нема назад”.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Где су данас Ђилас, Тепић, Јеремић, Ђорђевић да кажу да су погрешили?

Четири дана су прошла откако су Ненад Рашић и Рада Трајковић у дослуху са Аљбином …