Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Усвајање статута о Трепчи још једна штетна мера

Симић: Усвајање статута о Трепчи још једна штетна мера

Усвајање статута о “Трепчи”, које су за сутра најавиле привремене власти у Приштини, још је једна штетна мера, оценио је потпредседник Српске листе Игор Симић и додао да би тај статут у пракси значио тоталну блокаду “Трепче север” у којој је запослено више од 3.000 Срба са КиМ.

Игор Симић је, након протеста у Косовској Митровица, новинарима рекао да су Срби очували “Трепчу север” на простору општина Звечан, Лепосавић и Косовска Митровица, те да би усвајање статута значило да ће 3.000 породица остати без примања.

“Око 3.000 породица остаће без примања уколико се буде усвојио тај Статут и самим тим блокирају рачуни ‘Трепче север’ и онемогући нормалан извоз концентрата оловне и цинковне руде”, рекао је Симић.

Упозорио је да је то још један једнострани потез Приштине који може да угрози нормалан живот Срба у јужној покрајини, пре свега на северу.

Симић је навео да су против статута били и радници албанске националности, запослени у “Трепчи југ” и оценио да то потврђује да је реч о још једном политичком акту који нема економског упоришта.

Додао је да је ово још једна мера с циљем да се протерају Срби са КиМ, као што је увођење такси на робу из централне Србије.

Рекао је и да би усвајање статута омогућило конкретну примену закона из 2016. године, којим је покушано да се власништво над “Трепчом” реши једностраним потезима.

Тај закон, наиме, прописује да 80 одсто “Трепче” припада влади у Приштини, не узимајући у обзир средства која су други инвеститори уложили у подизање капацитета тог комбината у претходних неколико деценија.

Check Also

Дачић: Српска листа представља гарант очувања интереса српског народа на Kосову

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић састао се са кандидатима за народне посланике Српске листе …