Главна / Вести / Косово и Метохија / Буџет и “Трепча” на дневном реду косовске скупштине

Буџет и “Трепча” на дневном реду косовске скупштине

Косовска скупштина расправљаће о буџету, да не би дошло до блокаде финансија. Из странке Рамуша Харадинаја кажу да имају довољан број гласова посланика да изгласају буџет. На седници ће се расправљати и о “Трепчи”. У међувремену, Харадинај разрешио дужности Ненада Рикала.

Нема конкретне најаве када би такса била укинута или привремено суспендована. Чини се да ма колико се често захтеви за укидање таксе јавно помињу, још је недоволно снажан међународни притисак да се Харадинај натера да укине намет на српску робу и стање врати у нормалу, јавља дописниик РТС-а.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини саопштила је да је у разговору с Хашимом Тачијем поновила да је неопходно укидање такси на робу из централне Србије како би што пре био настављен дијалог Београд-Приштина.

За косовску владу најпрече питање је усвајање буџета. Друга по реду расправа у скупштини о навцрту буџета на реду је данас.

Из странке Рамуша Харадинаја кажу да имају довољан број гласова посланика да изгласају буџет.

Премијер привремених пришинских институција Рамуш Харадинај саопштио је на свом налогу на Фејсбуку да је разрешио дужности министра пољопривреде Ненада Рикала.

Његова смена је услов опозиционе Социјалдемократске партије, како би њени посланици подржали буџет.

Ако буџет буде усвојен, а то мора да се догоди, јер је влада већ у финансијској блокади, онда се дубље отвара питање њеног опстанка, услед неслагања са коалиционим партнерима који су већ затражили суспензију таксе. Следећа недеља би требало да буде кључна – да се искристалише одговор на питање, шта са таксом даље, остаје, или не остаје.

Косовска скупштина ће данас расправљати и о Статуту комбината “Трепча”.

Предлогом Статута предвиђа се регистрација нове компаније у складу са законом донетим још 2016. године.

Влада Србије је тада реаговала и прогласила тај закон правноништавним на северу Косова и Метохије.

Директор “Трепче север” Јован Димкић, уочи данашње расправе, објашњава да “Трепча север” има самоодрживу производњу у финансијском смислу и у потпуности је солвентна. Има тренутно 1.200 људи који су радно ангажовани.

На данашњој седници скупштине наћи ће се и прво разматрање Нацрта закона о задацима, одговорностима и надлежностима косовске делегације у процесу дијалога са Београдом.

Извор: РТС

Check Also

Општинско Одељење Инспекције: Забрањено паљење жетвених остатака и отпада

Општинско Одељење инспекције упозорава мештане да се уздрже од спаљивања жетвених остатака и отпада како …