Главна / Вести / Косово и Метохија / “Трепча” неопходна за опстанак српског народа

“Трепча” неопходна за опстанак српског народа

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да Приштина жели да протера српски народ, што се види на примеру усвајања нацрта статута “Трепче”. Србија ће учинити све да “Трепча – Север” настави да функционише, поручује Петковић.

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да се понавља исти сценарио као 8. новембра 2016. године. Тада су, подсећа, у косовској скупштини два сата после поноћи посланици усвојили закон о “Трепчи”, који предвиђа конфискацију имовине државе Србије, тако што тзв. влада Косова постаје власник 80 одсто целокупне имовине и капитала овог комбината.

Пар дана након тога влада у Београду је донела одлуку којом се поништава тај закон, као и све радње и правне последице које проистичу из њега.

Једна од њих је и доношење статута који подразумева и формирање новог предузећа “Трепча а. д.” у приштинском систему чиме се отварају врата за имплементацију овог противправног закона.

“Када буде формирано ново предузеће, садашње управљачке структуре и организационе јединице у ‘Трепчи’ на северу престају да постоје. То може да значи, свима је јасно, да ће хтети да блокирају рачуне и зауставе производњу и извоз концентрата олова и цинка, од чега ‘Трепча – Север’ и живи”, рекао је Петковић.

Указује, међутим, да то што статут предвиђа нови менаџмент, неће моћи физички да се и оствари, јер је “Трепча – Север” у Лепосавићу, а најважнији рудници Бело брдо и Црнац су уз административну линију. Ипак, постоји опасност да ће блокирати рачуне и извоз и тиме довести у питање опстанак саме “Трепче” и плате за 3.000 радника.

Петковић оцењује да овом мером Приштина жели да протера српски народ.

С друге стране, Србија ће учинити све да “Трепча – Север” настави да функционише.

“Влада Републике Србије је прошле године усвојила и одлуку да се крене у реализацију изградња фабрике акумулатора од 14 милиона евра, помажемо предузеће и раднике кроз ресорна министарства и Канцеларију за КиМ. Чинимо све што је до нас како бисмо сачували комбинат, неопходан за останак српског народа на КиМ”, рекао је Петковић који је позвао међународну заједницу да реагује.

Извор: РТС

Check Also

Од четвртка 16 сати неометаног кретања, верски објекти се отварају, карантин се ускоро затвара

Вршилац дужности министра здравља Арбен Витиа саопштио је данас на конференцији за новинаре да ће …